Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2010 - Τεύχος 363                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


 


Το διεθνές δίκτυο εταιρειών επιλογής στελεχών Cornerstone, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες τάσεις της οικονομίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Η έρευνα αφορούσε σε επιχειρήσεις στην Ασία, στην Αμερική και στην Ευρώπη και πραγματοποιήθηκε σε διάστημα έξι εβδομάδων μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2010.


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Το 76% των ερωτηθέντων φαίνεται ότι βρίσκονται και πάλι σε δρόμο ανάπτυξης. Αν και είμαστε ακόμη μακριά από το υψηλό 82% που δήλωνε σε φάση ανάπτυξης το 2008, ωστόσο ενισχύθηκε σημαντικά η τάση σε σχέση με το χαμηλό 53% που δήλωνε ότι βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης το 2009. Επίσης, η πλειονότητα των ηγετών (65%) δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στην αποτελεσματικότητα της κρατικής παρέμβασης.
Μεγαλύτερη πρόκληση για τους μάνατζερ για το 2010 συνεχίζει να είναι η Επιχειρηματική Εξέλιξη (87%), ενώ μεγάλη σημασία δίνεται στην Υψηλή Aποδοτικότητα (75%) και την Στρατηγική Κατεύθυνση (70%).
Θέματα τα οποία σχετίζονται με το ταλέντο, τις προσλήψεις και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τους εργαζομένους, βρέθηκαν σε πτωτική πορεία ως προς την στρατηγική σημασία τους στην έρευνα του 2009, αλλά το 2010 υπάρχει μια τάση ανάκαμψης με τους εργοδότες να δείχνουν ότι αρχίζουν και πάλι να δίνουν έμφαση στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού.
Οι επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν αύξουσα σημασία μέσα στη χρονιά παραμένουν ίδιες με το 2009, με πρώτη τις Πωλήσεις και το Μάρκετινγκ και αμέσως επόμενη την Έρευνα & Ανάπτυξη.


ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ
Σύμφωνα με τις απόψεις των διαμορφωτών της κοινής γνώμης διεθνώς, υπάρχουν δείγματα οικονομικής ανάκαμψης. Με βάση την εμπειρία τους, εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια ύφεση βρίσκεται στο τέλος της, φτάνουν το 35% των ερωτηθέντων, ενώ το 56% κρίνει ότι η ύφεση θα έχει και συνέχεια. Το 13% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.
Όσον αφορά στην τοπική οικονομία τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα, αφού πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι αναμένεται βελτίωση στα οικονομικά της χώρας τους, ενώ το 31% διαφώνησε εκφράζοντας απαισιοδοξία. Το 16% δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Αισιοδοξία εκφράστηκε σχετικά με την πρόθεση των εταιρειών να προχωρήσουν σε προσλήψεις, αφού το 66% των συμμετεχόντων υποστήριξαν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις μέσα στο 2010, σε σχέση με το 34% που είχε αντίστοιχες προθέσεις το 2009.


ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων σχεδιάζουν σημαντικές αλλαγές σε υψηλόβαθμες θέσεις το 2010 και το 82% πρόκειται να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες εταιρειών επιλογής στελεχών γι’ αυτό το σκοπό. Αυτό συνιστά σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι (73%) και την επιστροφή στα πιο ομαλά επίπεδα, προ της ύφεσης (81%) το 2008.  Επίσης πάνω από τρία τέταρτα δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις επιλογές τους ως προς τις εταιρείες επιλογής στελεχών, ένα ποσοστό το οποίο αυξήθηκε σε σχέση με το 2009.
Όσον αφορά στην επίσημη αξιολόγηση της απόδοσης των διοικήσεων, η πλειονότητα των εταιρειών εστιάζει στο κέρδος έναντι της αύξησης τζίρου. Ένα εντυπωσιακό 18% δήλωσε φέτος ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένες φόρμουλες αξιολόγησης της απόδοσης, ποσοστό το οποίο διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2009.


ΤΟ ΑΥΡΙΟ…
Η σημασία της έννοιας της σταθερότητας συνεχίζει να ενισχύεται στον χώρο των επιχειρήσεων διεθνώς. Μόνο το 10% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι δεν συμπεριλαμβάνει την έννοια της σταθερότητας στην εταιρεική στρατηγική, ενώ το  70% δίνει μεγάλη σημασία σε αυτήν. Άλλες στρατηγικές σκοπιμότητες οι οποίες ασκούν επιρροή στην χάραξη πολιτικής το 2010, αφορούν στην ανάγκη αντιμετώπισης του γενιάς στελεχών 55+ και των ανερχόμενων οικονομιών της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.
Η τεχνολογία αποτελεί ξεκάθαρα τον αποδέκτη των επενδύσεων. Το 49% των εταιρειών σχεδιάζει να ενισχύσει τις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, σε σχέση με το 30% πέρυσι. Η χρήση απομακρυσμένων τεχνολογιών και η απασχόληση ατόμων από το σπίτι τους, αποτελεί επίσης ενισχυόμενη τάση.


 


ΠΟΟΥΛ ΤΟΜΣΕΝ
ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΔΝΤ
Θα ήταν χειρότερα με αναδιάρθρωση

Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δύσκολα, αλλά όχι άδικα μέτρα, με το οποίο θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε τρία χρόνια. Ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του χρέους θα είχε τεράστιο κόστος. Ο ελληνικός λαός είναι ευπροσάρμοστος και γνωρίζει ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν ακόμη χειρότερη από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης.


ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γιατί ενδείκνυται η αναδιάρθρωση
Τόσο η κρίση της Αργεντινής όσο και εκείνη της Ρωσίας το 1998 έδειξαν ότι η στήριξη από το ΔΝΤ δεν εμποδίζει την χρεοκοπία της χώρας. Τουναντίον, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην χώρα και τους πιστωτές της. Όταν το δημόσιο χρήμα χρησιμοποιείται για να κρατηθεί μία χώρα στην επιφάνεια, οι τυχεροί επενδυτές των οποίων οι δανειακές απαιτήσεις ωριμάζουν άμεσα βγαίνουν αλώβητοι, καθώς τα κεφάλαια του ΔΝΤ και της ΕΕ τους δίνουν την δυνατότητα να πληρωθούν πλήρως. Αλλά όταν χρεοκοπεί τελικώς η χώρα, οι εναπομείναντες ιδιώτες πιστωτές βαρύνονται με ακόμη πιο επώδυνες ζημίες, καθώς οι δημόσιοι πιστωτές είναι εκείνοι που παίρνουν πρώτοι ότι απομένει. Με λίγα λόγια, οι ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρεών – όπως έγινε στην περίπτωση του Πακιστάν και της Ουκρανίας το 1999 και στην Ουρουγουάη το 2002- είναι καλύτερες για τους περισσότερους ιδιώτες πιστωτές, για το έθνος που δανειοδοτείται και τους διεθνείς οργανισμούς από ότι μία καταστροφική χρεοκοπία, όπως έγινε στην περίπτωση της Αργεντινής.


ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Στρεβλή γνώση παρέχουν οι αγορές

Οι κεφαλαιαγορές απέχουν μακράν από το να αντανακλούν με ακρίβεια το σύνολο της διαθέσιμης γνώσης και πάντα δίνουν μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Ο βαθμός της στρεβλότητας έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τη συγκυρία. Κάποιες φορές είναι ασήμαντος, κάποιες άλλες φορές είναι αξιοσημείωτος. Όταν σημειώνεται σημαντική απόκλιση μεταξύ των τιμών στην αγορά και της πραγματικότητας, απέχουμε μακράν από συνθήκες ισορροπίας. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή.


ΧΕΡΜΑΝ ΦΑΝ ΡΟΜΠΟΪ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Οι αγορές υπερβάλλουν

Οι αγορές ήταν επιεικείς στην αρχή της δεκαετίας και τώρα υπερβάλλουν στις αντιδράσεις τους και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή. Δεν είναι άσχημο αυτό που συνέβη φέτος. Άσχημο είναι αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια των 11 χρόνων ζωής της Ευρωζώνης. Σε ορισμένα σημεία υπήρξαμε θύματα της ίδιας της επιτυχίας μας.
Το ευρώ μετατράπηκε σε ένα ισχυρό νόμισμα με εξαιρετικά χαμηλά επιτοκιακά spreads. Έμοιαζε με υπνωτικό. Κανείς δεν φαίνεται να είχε καταλάβει τα προβλήματα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε ευτυχείς με κάποιες δραστηριότητες στις αγορές. Πάντως, εάν το δεις με πιο "ανοιχτό" μυαλό, κατανοείς ότι οι αγορές τιμωρούν τις κακές πολιτικές που εφαρμόζονται, αν και ορισμένες φορές υπερβάλλουν, καθώς στηρίζονται μόνο σε φήμες και προλήψεις.


ΘΕΛΕΣΤΙΝΟ ΚΟΡΜΠΑΤΣΟ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Η Ισπανία δεν κινδυνεύει

Εάν περικόψουμε τους μισθούς και διακόψουμε τις δημόσιες επενδύσεις προφανώς αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Αλλά στην περίπτωση της Ισπανίας, δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε ύφεση.


ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
Δίκαιος ο φόρος στις τράπεζες

Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αρχίσουμε να επιβάλλουμε τον φόρο τραπεζών, χωρίς να περιμένουμε άλλους. Αυτός ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί από τους τραπεζίτες υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι δίκαιος και θα χρησιμεύσει, εάν τυχόν υπάρξουν άλλες κρίσεις. Ο ανωτέρω φόρος προτείνεται να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ώστε να προκύψει ένα Ταμείο, που θα είναι ικανό να αντιμετωπίζει στο μέλλον -χωρίς χρήματα των φορολογουμένων- όλες τις πτωχεύσεις τραπεζών.


ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ
Ας κάνουν όνειρα κατά του ευρώ

Ξέρω ότι ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν υπαρξιακά όνειρα για την επιβίωση του ευρώ. Τους ευχαριστεί να στήνουν τέτοιου είδους πένθιμα σενάρια. Προσωπικά επικεντρώνομαι στο τι θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη και να υποστηρίξουμε όλοι μαζί το ευρώ, γιατί είναι ένα νόμισμα αξιόπιστο, σταθερό και καλό για όλους μας.


ΤΖΙΜ ΡΟΤΖΕΡΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
“Μυρίζει” ράλι του ευρώ

Είμαι τόσο μπερδεμένος όσο και οι υπόλοιποι. Βασικά σορτάρω μετοχές και έχω long θέσεις σε εμπορεύματα, ενώ αναρωτιέμαι εάν έφθασε η στιγμή να προχωρήσω σε αγορές ευρώ. Όλοι μιλούν ενάντια στο ευρώ. Είναι τόσο μεγάλη η συγκέντρωση των «αρκούδων» ώστε υποψιάζομαι ότι μπορεί να υπάρξει ράλι.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ EUROBANK
Επιτεύξιμοι οι στόχοι

Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας είναι φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι. Δεν αποκλείεται να υπάρξει θετική έκπληξη, καθώς διακρίνουμε περιθώριο υπερακόντισης των στόχων από το 2011 και μετά.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΑΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Οι τράπεζες δείχνουν κατανόηση
Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής και ξέρουμε ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει δημιουργήσει προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους πριν από τον καθένα και από μόνες τους πήραν και παίρνουν μέτρα για να τους βοηθήσουν.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΝΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ & ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ 3E, S&B, ΤΙΤΑΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ
ΑΡΘΡΟ: ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site