Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2010 - Τεύχος 363                              

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
ΜΑΚΡΥΣ ΑΝΗΦΟΡΟΣ


Στο Χ.Α. τίτλοι εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα, με σημαντική ρευστότητα ή με προοπτικές αύξησης μεριδίου στην αγορά, προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον, παράλληλα με τον “μουντιαλικό” ΟΠΑΠ και ΔΕΚΟ υπό ιδιωτικοποίηση. Οι τράπεζες περιμένουν αυτό το “κάτι” για να γίνουν αυτές που ήταν...Η μεγάλη και απότομη κατρακύλα των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ίσως έχει, πλέον, σταματήσει, καθώς η έξωθεν στήριξη ήλθε, ενώ και τα έξωθεν αιτηθέντα μέτρα λαμβάνονται. Με την ελπίδα, λοιπόν, ότι δημόσιο έλλειμα και χρέος εισέρχονται σε τροχιά ανάσχεσης, κι άλλες ελπίδες -περί εξόδου από την ύφεση- θα πάρουν κι αυτές τη σειρά τους. Γνωρίζοντας, βεβαίως, ότι η φάση αυτή, για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, οι επενδυτές της Σοφοκλέους, στα σίγουρα, εξακολουθούν να “κρατούν μικρό καλάθι”, αφού άλλωστε κανείς δεν έχει τολμήσει να μιλήσει για “πολλά κεράσια”.
Με αυτά τα δεδομένα, και με αρκετή αβεβαιότητα να υπάρχει ακόμη, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων, αλλά και με τις κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες που τα συνοδεύουν, η πορεία των δεικτών του Χ.Α. δεν μπορεί να ανμένεται ανοδική. Όσο, βέβαια, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ένα δρόμο νοικοκυρέματος, με την παράλληλη βελτίωση του διεθνούς κλίμακος, θα μπορούσαμε σε κάτι να ελπίζουμε, δεδομένης και της προεξοφλητικής φύσης και νοοτροπίας των χρηματιστηριακών αγορών. Ακόμη, όμως, και σε επίπεδο προσδοκιών, η αισιοδοξία δεν φαίνεται να βρίσκεται ούτε καν κοντά στη Σοφοκλέους, αφού μέτωπα δημοσιονομικής αστάθειας είναι ακόμη ανοικτά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τη νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό λιτότητας.
Στο Χ.Α. τίτλοι εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα, με σημαντική ρευστότητα ή με προοπτικές αύξησης μεριδίου στην αγορά, προσελκύουν κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, παράλληλα με τον “μουντιαλικό” ΟΠΑΠ και τις ΔΕΚΟ, που προορίζονται για ιδιωτικοποίηση. Οι τράπεζες, από την άλλη, περιμένουν αυτό το “κάτι” για να γίνουν αυτές που ήταν κάποτε...
Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε περί της ανάγκης εκπόνησης “ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, που να αφορά το μοντέλο ανάπτυξης, τη συγκρότηση και λειτουργία του κράτους, τη σχέση κράτους και οικονομίας, το νέο πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις δικές της ευθύνες.”
Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, παρά το νεαρό της ηλικίας της και την ανοχή που αρχικά της παρασχέθηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα της ελλαδικής κοινωνίας και τον Τύπο της, αισθάνεται πλέον και αυτή ανασφάλεια από τους κραδασμούς που προκαλούν τα εξαιρετικά αντιδημοφιλή μέτρα της, τα οποία -πλέον όλων των άλλων- διαψεύδουν με βάναυσο τρόπο την “καρδιά” των προεκλογικών εξαγγελιών και υποσχέσεων του πρωθυπουργού. Οι κραδασμοί αυτοί, λοιπόν, κάπως πρέπει να απορροφηθούν και ο τρόπος αυτός δεν μπορεί παρά να είναι η προσφορά ελπίδας...


ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο ζήτημα των σαρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση χαρακτηρίζονται αυστηρότερα των κατευθύνσεων του Μνημονίου, όσον αφορά στη διευκόλυνση των απολύσεων εργαζομένων, τόσο με την αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού στις ομαδικές απολύσεις όσο και με τη δραστική μείωση του ποσού των αποζημιώσεων. Ως προς τις ομαδικές απολύσεις, μάλιστα, οι αλλαγές είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι θα αφορούν σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των εκατόν πενήντα ατόμων, αλλά αυτές -σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας- θα ισχύουν και σε επιχειρήσεις που απασχολούν από είκοσι και πλέον άτομα. Ενώ, με τον δραστικό περιορισμό στον απαιτούμενο χρόνο προειδοποίησης, οι αποζημιώσεις που θα καταβάλλονται -ακόμη και σε εργαζόμενους με πολλά χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη- θα περικοπούν στο ήμισυ του μέχρι σήμερα ισχύοντος.
Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι χιλιάδες σχετικώς “υψηλόμισθοι” (λόγω προϋπηρεσίας) εργαζόμενοι θα είναι πλέον εύκολο να βρεθούν χωρίς δουλειά, όντας μάλιστα σε ηλικία τέτοια που περιορίζει ασφυκτικά τις εργασιακές ευκαιρίες και επιλογές τους, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρού κοινωνικού προβλήματος. Την ίδια ώρα στην αγορά εργασίας θα εισέρχονται οι νομίμως ανασφάλιστοι νέοι, οι οποίοι θα αμείβονται με μισθό χαμηλότερο του μέχρι σήμερα ελάχιστου ορίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Πηγές της ίδιας της κυβέρνησης είχαν μιλήσει (προφανώς για να προετοιμάσουν το έδαφος) για αύξηση του ποσοστού απολύσεων σε 4%, το οποίο όμως είχε ορισθεί σε 5% στο σχετικό ΠΔ που εξελίχθηκε σε νομοσχέδιο. Επίσης, ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για μείωση του ποσού των αποζημιώσεων σε ποσοστό που θα αποφάσιζαν οι κοινωνικοί εταίροι. Έγινε, μάλιστα, γνωστό ότι καμία πρόταση δεν ξεπερνούσε το 20%. Παρ' όλα αυτά, στο αρχικό ΠΔ το ποσοστό ανέρχεται σε 50%!
Πέραν των εργατικών συνδικάτων, που ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδράσουν, κατά των κυβερνητικών μέτρων τάχθηκαν επίσης... κυβερνητικοί βουλευτές (που έχουν ψηφίσει το γνωστό Μνημόνιο), αλλά και εργοδοτικές οργανώσεις. Οι εκπρόσωποι των μικρών και μεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών έξεφρασαν σαφέστατα την αντίθεσή τους στις αλλαγές που επέρχονται στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ ακόμη και ο αντιπροσωπευτικός φορέας των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων παραδέχθηκε ότι οι δικές τους προτάσεις και προσδοκίες ήταν ηπιότερες αυτών που προώθησε η κυβέρνηση.
Εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην αγορά είναι ότι οι εν λόγω μεταβολές επιβάλλονται προκειμένου να διευκολυνθούν κυοφορούμενες συγχωνεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.


ΑΓΟΡΑ ΣΤΕΓΗΣ
Στο μέτωπο της αγορά στέγης, εξ άλλου, πρέπει κανείς να μιλά περί οικοδομικής αδράνειας μάλλον παρά περί οικοδομικής δραστηριότητας. Η κατάσταση στην ελλαδική κτηματαγορά, στο πρώτο εξάμηνο του 2010, χαρακτηρίζεται από “πάγωμα” στην κατασκευή νέων οικοδομών, μείωση των πωλήσεων ακινήτων σε ποσοστό περί το 50% σε σχέση με πέρυσι και, επακολούθως, από την ανεργία στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες απασχολούμενοι στον κλάδο.
Σαφέστατα επιβαρυντικός παράγοντας, παράλληλα βέβαια με τη γενικότερα αρνητική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφώσει η δημοσιονομική κρίση, είναι και ο δραστικός περιορισμός στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, καθώς οι τράπεζες έχουν “κλείσει τη στρόφιγγα”, προκειμένου να προστατεύσουν τόσο τη ρευστότητά τους όσο και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους.
Ενθαρρυντικός παράγοντας, από την άλλη, είναι το γεγονός ότι έχει ήδη προαναγγελθεί σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (με σκοπό φυσικά την αύξηση των εσόδων του κράτους). Αναμένεται, λοιπόν, η εκδήλωση μεγαλύτερου αγοραστικού ενδιαφέροντος, στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, από άτομα που έχουν στα υπ' όψιν την αγορά στέγης και θα επισπεύσουν την απόφασή τους, προκειμένου να προλάβουν να διενεργήσουν τις σχετικές πράξεις πριν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τη φορλογική επιβάρυνση που αυτή θα συνεπιφέρει στις κτηματικές συναλλαγές.
Τα νεόδμητα αλλά αδιάθετα διαμερίσματα εκτιμώνται περί τις 150.000, ενώ η υποχώρηση των ονομαστικών τιμών κυμαίνεται σε ποσοστό περί το 10% με 15%. Το ποσοστό αυτό, όμως, υπάρχε ανησυχία ότι μπορεί να υποχωρήσει πολύ περισσότερο, εξ αιτίας της ανάγκης αποπληρωμής δανείων που έχουν λάβει κατασκευαστές (στην περίπτωση των νεόδμητων ακινήτων) ή λόγω συναφών υποχρεώσεων που έχουν σωρευτεί σε νοικοκυριά, τα οποία επίσης θα πιεσθούν για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεών τους. Περισσότερες πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλότερες τιμές, λοιπόν, είναι ένα από τα πιθανά σενάρια στα οποία αναφέρονται παράγοντες της αγοράς ακινήτων, με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων να παίζει η συνολική οικονομική κατάσταση τηε χώρας. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι τα ακίνητα για τα οποία θα εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον θα είναι κυρίως τα φθηνά, ήτοι οι παλαιότερες οικοδομές και τα σχετικά μικρότερα διαμερίσματα.
Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, όμως,  παρατηρούνται στα ακριβότερα ακίνητα, αξίας από 400.000 ευρώ και άνω, για τα οποία υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά, συνδυαζόμενη με την αυαξανόμενη πίεση και ανάγκη που αισθάνονται οι κατασκευαστές για την πώλησή τους.


ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ
Τη νότα αισιοδοξίας, μέσα στο γενικότερο ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, ανέλαβε να δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα έχουν ήδη παράσχει ενδείξεις θετικής πορείας της χώρας στην κατεύθυνση επίτευξης των φιλόδοξων στόχων της, υπό την έννοια ότι -στους πρώτους πέντε μήνες του έτους- το ελληνικό κράτος έχει κατορθώσει να κάνει οικονομία σε δαπάνες, καθώς και να μειώσει τον αριθμό των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα με το “πάγωμα” των προσλήψεων για ολόκληρο το 2010.
Αναφορικά με την επιβολή φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν τέτοιοι φόροι, οι οποίοι -όπως τόνισε- δεν συνιστούν τον καθοριστικότερο παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Καθοριστικός παράγοντας, τόνισε ο υπουργός, είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριό μας.


ΕΞΑΓΩΓΕΣ & ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Την άνοδο των δεικτών, στα μέσα του Ιουνίου, πήραν επάνω τους οι “εναλλακτικοί” τίτλοι, που στήριξαν το ηθικό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού τα παραδοσιακά στηρίγματα -οι τράπεζες- δεν ευρίσκονταν σε πολύ καλή φόρμα. Οι “εναλλακτικές” αυτές μετοχές είναι, κυρίως, αυτές των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν εναλλακτικές διεξόδους από την ελλαδική ύφεση. Μιλάμε, βεβαίως, για εταιρείες όπως η Coca Cola 3E, ο Όμιλος Μυτιληναίος, η Intralot, η Βιοχάλκο κ.ά.
Κοντά σε αυτές που βασίζονται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, στη διεθνή πελατεία τους, αρκετά καλά ίσως κινηθούν και εταιρείες που βασίζονται μεν στην εγχώρια λιανική, το μέγεθος και η στρατηγική τους -όμως- τους επιτρέπει να έχουν ρευστότητα που οι μικρότεροι ανταγωνιστές τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν, με αποτέλεσμα να διαγράφεται ξεκάθαρα η προοπτική σημαντικής ενίσχυσης του μεριδίου τους στην αγορά, όταν οι επιπτώσεις της κρίσης πάψουν να είναι τόσο έντονες. Τέτοιες εταιρείες είναι η Jumbo, η Fourlis, η Πλαίσιο κ.ά.
Εν όψει ιδιωτικοποιήσεων, αξίζει να προσεχθούν, και μάλλον θα παίξουν ρόλο στην προσπάθεια στήριξης του Χ.Α., οι τίτλοι του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ κ.λπ. Ιδιαίτερη περίπτωση, βέβαια, αποτελεί ο ΟΠΑΠ, ο οποίος ωφελήθηκε σημαντικά από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τον σχετικό στοιχηματισμό.
Οι τράπεζες, τέλος, μπορεί να μη βρίσκονται στα καλύτερά τους, είναι όμως ζήτημα μιας καλής είδησης (ή φήμης, ακόμη καλύτερα) για να εκτιναχθούν και αυτές, αφού και οι πιο απαισιόδοξοι παραδέχονται ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησής τους δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητές τους. Αν, λοιπόν, “σκάσει” καμιά πληροφορία περί διεργασιών σχετικών με πιθανές συγχωνεύσεις, το καλοκαίρι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε χρηματιστηριακά πολύ “καυτό”, καθώς εγχώριοι και -κυρίως- ξένοι θεσμικοί και άλλοι μεγάλοι επενδυτές θα κληθούν να απαντήσουν εμπράκτως στο δίλημμα, αν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας ή οι προοπτικές των ίδιων των τραπεζών της χώρας βαραίνει περισσότερο στη “ζυγαριά” των επενδυτικών επιλογών τους...


ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ TH… MOODY’S
Αυτό το μήνα μας προέκυψε και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s κατά τέσσερις ολόκληρες βαθμίδες, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα επενδυτικά και χρηματιστηριακά δρώμενα δεν εξελίσσονται ευθύγραμμα, αλλά παρακολουθούν τα γεγονότα ή και τις εκτιμήσεις περί των μελλουμένων.
Η εκτίμηση της Moody’s, λοιπόν, σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες δυνατότητες του ελληνικού κράτους, να ανταποκριθεί πλήρως και συνεπώς στις δανειακές υποχρεώσεις του, μόνο οι καλύτερες δεν είναι. Όπως, όμως, απάντησε και ο πρωθυπουργός σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, ο οποίος του ζήτησε να σχολιάσει εκτιμήσεις υπερατλαντικών ειδημόνων, οι οποίοι σε ποσοστό 70% προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, «υπάρχει και το υπόλοιπο 30%»...
Η κίνηση της Moody’s αντιμετωπίσθηκε με κριτική και δυσπιστία, ως προς την επιλογή του χρόνου αλλά και τα κίνητρά της, από παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. Δουλειά δική μας, όμως, των επενδυόντων και αναλυόντων, δεν μπορεί να είναι η συνομωσιολογία, αλλά η αξιολόγηση δεδομένων.
Ένα δεδομένο, λοιπόν, ήταν η άμεση άνοδος (πάλι) των spreads των ελληνικών ομολόγων, ως αντίδραση στην υποβάθμιση από τη Moody’s.
Δεύτερο δεδομένο δεν μπορεί παρά να είναι η πίεση στο Χ.Α., με τις εγχώριες θεσμικές δυνάμεις να προσπαθούν να συμμαζέψουν την κατάσταση.
Τρίτο δεδομένο είναι οι νέες πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Και τέταρτο δεδομένο η αναθέρμανση της ανησυχίας περί των στενών περιθωρίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Με την τελευταία να αποτελεί παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει (θετικό ή αρνητικό) ντόμινο εξελίξεων στην αγορά και την οικονομία, αναλόγως των δυνατοτήτων που υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) για χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και εν γένει της διαδικασίας ανάκαμψης στη χώρα.
Κάθε εξέλιξη, όμως, μπορεί να έχει περισσότερες της μιας αναγνώσεις. Έτσι, οι νέες πιέσεις στο ευρώ και η αρνητική τροπή σε παράγοντες που επηρεάζουν τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μπορεί να πλήττουν την κίνηση στο ελλαδικό λιανεμπόριο, αλλά ευνοούν ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ειδικά αν αυτές που έχουν πεδίο δραστηριότητας χώρες εκτός Ευρωζώνης. Μέταλλα, ορυκτά, τσιμέντα, πλαστικά κ.λπ., λοιπόν, ίσως αξίζει να προσεχθούν αυτό το διάστημα στη Σοφοκλέους, ανεξάρτητα από τη συνολική πορεία της αγοράς...


ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ

Οι επιδόσεις των μετοχών της Coca Cola 3E, της Intralot και ακόμη μερικών εισηγμένων, οι οποίες ήταν θετικές (ή έστω ανθεκτικές) σε συνεδρίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις οποίες οι τραπεζικοί τίτλοι... υπέφεραν, υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι τα “χαρτιά” των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι η μόνη “δύναμη” στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Κακά τα ψέματα, όμως, χωρίς τις τράπεζες το Χ.Α. (ολόκληρη η ελληνική οικονομία μάλλον) δεν μπορεί να πάει μακριά. Τα οικονομικά αποτελέσματα που οι τράπεζες, λοιπόν, είχαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αποτελούν σημαντική ένδειξη για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και, ως εκ τούτου αξίζουν μία προσεκτική ματιά.
Κάποια στοιχεία που παρατηρούμε, λοιπόν, στα δημοσιευμένα αποτελέσματα των τραπεζών και στα σχόλια των ανώτατων στελεχών τους, είναι:
1. Η διεθνής δραστηριότητα, παρά το προπέρσινο βαλκανικό σοκ, φαίνεται ότι θα αποτελέσει βασικό στήριγμα για τις ελληνικές τράπεζες. Στα Βαλκάνια υπάρχουν δειλά δείγματα ανάκαμψης, ενώ στην Τουρκία (αφορά κυρίως στην Εθνική Τράπεζας) η ανάπτυξη “τρέχει” και στη Ρωσία (ωφελημένη κυρίως η Τράπεζα Κύπρου) η εικόνα είναι επίσης θετική.
2. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων βαίνει αυξανόμενο, αλλά όλες οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν σαφώς (με τις προβλέψεις που έχουν περιλάβει στις λογιστικές καταστάσεις τους) ότι έχουν λάβει μέτρα ώστε, τουλάχιστον, να αποφύγουν μεγάλες, αρνητικές εκπλήξεις.
3. Η σχέση δανείων προς καταθέσεις βρίσκεται -κατά μέσο όρο- στην περιοχή του 108% (πολύ καλύτερη από τα ισχύοντα σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία, όπου υπερβαίνει το 125%). 'Ετσι, αν οι ελληνικές τράπεζες κατορθώσουν να συγκρατήσουν τις εκροές καταθέσεων και αντιθέτως να προσελκύσουν περισσότερες εισροές (ήδη παρατηρείται τάση αύξησης επιτοκίων για μεγάλα ποσά και προθεσμιακές καταθέσεις), θα βασίζονται λιγότερο στον χονδρικό (διεθνή) δανεισμό και θα είναι λιγότερο ευάλωτες σε διάφορους σχετικούς κινδύνους.


ΜΕΤΡΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Παράλληλα, τις τράπεζες (και όχι μόνο, βέβαια) θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά:
1. Η αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων σταθεροποίησης από την κυβέρνηση. Κατά πόσο, δηλαδή, το σχετικό πρόγραμμα αποδεικνύεται στην πράξη όσο αποτελεσματικό είχε προβλεφθεί, ώστε να κριθεί αν θα επιβληθούν και άλλα (αντιδημοφιλή και αντιαναπτυξιακά) μέτρα.
2. Η εκτίμηση αν η Ελλάδα απομακρύνεται από ή πλησιάζει στην πιθανότητα ανάγκης για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε μαζί του σειρά αρνητικών αλυσιδωτών αντιδράσεων.
Ως προς το τελευταίο ζητούμενο, πρόσφατη έκθεση της JPMorgan εκφράζει αρκετή απαισοδοξία, καθως επισημαίνει ότι: “Η συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ προϋποθέτει μια δύσκολη προσαρμογή με βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που έχει καταγραφεί μόνο τρεις φορές στο παρελθόν και, πάντα, μέσα σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.”


ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Δυσπιστούν, λοιπόν, οι ξένοι οίκοι ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των περιστάσεων και της τρόικας των κηδεμόνων της. Και η δυσπιστία τους αυτή εδράζεται σε διάφορα δεδομένα.
1. Δεν ξεχνάμε, πριν απ’ όλα το δεδομένο, ότι τεράστια κονδύλια σε παγκόσμια κλίμακα έχουν επενδυθεί (ίσως «πονταρισθεί») στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, οπότε ισχυροί «παίκτες» -που θα επωφελούνταν από μια τέτοια εξέλιξη- έχουν σοβαρό λόγο να ενεργούν σε αυτήν την κατεύθυνση.
2. Στο πλαίσιο όσων αναφέρονται προηγουμένως ή και ασχέτως τούτου, βλέπουμε ότι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνιστούν στους πελάτες τους να πουλήσουν μετοχές ελληνικών τραπεζών, θεωρώντας πιθανό ότι θα μπορέσουν να τις επαναγοράσουν σε χαμηλότερες των τρεχουσών τιμές.
3. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση δεν εντυπωσίασε και μάλλον δεν κρίθηκε ολοκληρωμένο ή επαρκώς μελετημένο. Σχόλια που διατυπώθηκαν γι’ αυτό περιλαμβάνουν:
α) τον κίνδυνο χώρας που αντιμετωπίζουν οι ξένοι πιθανοί επενδυτές, ο οποίος δεν απαντήθηκε επαρκώς από την κυβέρνηση,
β) τις σοβαρές χρηματοδοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγχώριοι πιθανοί επενδυτές, οι οποίες επίσης δεν απαντήθηκαν επαρκώς,
γ) την τεχνική αδυναμία του, ως εκ του κατακερματισμού στην εφαρμογή του μεταξύ πολλών διαφορετικών υπουργείων, αντί ενός κεντρικού φορέα παρακολούθησης και υλοποίησης.
Κατά τα λοιπά, το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι χαρακτηρίζεται κυρίως από «αναμονή», καθώς ανά τρίμηνο θα υποδεχόμαστε τους εμπειρογνώμονες της γνωστής μας πλέον «τρόικας» του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, από τη βαθμολογία των οποίων θα εξαρτάται η καταβολή  ή όχι κάθε επόμενης δόσης του πακέτου ενίσχυσης του δημόσιου ταμείου μας...


 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ


 


ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, Intralot, Sciens, Centric
Κρατικές ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ
Ορυκτά - Μέταλλα Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τιτάν
Τράπεζες Εθνική, Κύπρου, Marfin Popular
Ενέργεια Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Revoil, Ελινόιλ
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ, Forthnet, Hellas On Line
Ακίνητα Pasal, Eurobank Properties, Lamda Development, Trastor
Κατασκευές Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ
Εμπορικές Jumbo, Fourlis, Πλαίσιο
Λοιπές Coca Cola 3Ε, MIG


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Pasal, Byte, Μινέρβα, Folli-Follie, Κανάκης, Autohellas


ΣΧΟΛΙΑ


ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και ο σχετικός στοιχηματισμός ευνοεί σημαντικά τον ΟΠΑΠ, ενώ αναμένεται διεύρυνση των δραστηριοτήτων και των άλλων εταιρειών, μετά τις άδειες που πρόκειται να δοθούν για συγκεκριμένους τομείς της αγοράς.


ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Η δραστική αναδιάρθρωση που επιχειρείται στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται ότι θα ευνοήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με επακόλουθο τη σχετική αύξηση του ενδιαφέροντος και για τις μετοχές των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.


ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ
Σε μετοχές εταιρειών που έχουν κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς οι προβλέψεις για την ζήτηση στο εγχώριο πεδίο είναι όλο και πιο απαισιόδοξες. Τέτοιες εταιρείες είναι εξ ορισμού οι μεταλλουργικές όπως οι εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίος και του Ομίλου Βιοχάκο, καθώς και οι Αλουμύλ και Alco Hellas, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία σε ξένες αγορές.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η ύφεση δεν θα είναι όσο βαθιά την υπολογίζουν πολλοί, δήλωσε ο επί κεφαλής της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους για τους οποίους ομιλούν οι ξένοι αναλυτές, αλλά αντιθέτως έχουν λάβει τέτοια μέτρα και έχουν προβεί σε κινήσεις τακτικής που τους επιτρέπουν να αντέχουν τις επιπτώσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.
Η ανάκαμψη των βαλκανικών αγορών, η ισχυρή θέση της τουρκικής αγοράς, οι πιθανότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων μέσα στον κλάδο, καθώς και οι χαμηλές τρέχουσες αποτιμήσεις, είναι αρκετοί λόγοι να προσέξει κανείς τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ


ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Η εταιρεία, σε αυτή τη δύσκολη φάση για τον κλάδο των κατασκευών, έχει το πλεονέκτημα της αυξημένης ρευστότητας λόγω και των εσόδων από την Αττική Οδό.


JUMBO
Από τις εταιρείες του λιανεμπορίου που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση λόγω πολιτικής χαμηλών τιμών.


S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ
Η πολύ καλή πορεία του πρώτου τριμήνου (πωλήσεις στο +19,7% και καθαρά κέρδη στα 4 εκατ. ευρώ ή +453%) συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, Κρίτων Αναβλαβής, δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος για το δεύτερο εξάμηνο». Ο κ. Αναβλαβής, πάντως, διευκρίνισε ότι η μεγάλη άνοδος του πρώτου τριμήνου ήταν βασισμένη σε σημαντικό βαθμό στην πολύ καλή πορεία της τιμής του χάλυβα (ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του εισηγμένου Ομίλου σχετίζεται με τη μεταλλουργία), η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό θα πρέπει να ειδωθεί ως επαναπλήρωση αποθεμάτων και όχι ως αυξημένη ζήτηση από την αγορά. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των ακινήτων, η εταιρεία εισπράττει ετησίως 1,3 εκατ. ευρώ από ενοίκια, τα οποία η διοίκηση δηλώνει ότι θα επιδιώξει να αυξήσει. Σχετικά δε με το αν θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις ακινήτων, η απάντηση είναι: «όταν έρθει η ώρα».


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Ξεχώρισε, σε πολλές  συνεδρίες της Σοφοκλέους, ακόμη και σε συνολικά πτωτικές, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου από το σύνολο του τραπεζικού κλάδου. Οι διαφορές στο πεδίο των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, εκτιμώνται από τους επενδυτές.


ΕΛΙΝΟΪΛ
«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν εξαιρετικά, αλλά δυστυχώς δεν είναι αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο το 2010. Το πρώτο τρίμηνο, η πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά ήταν γύρω στο 2% και η ΕΛΙΝΟΪΛ κατάφερε να κινηθεί στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Κατά το δίμηνο, όμως Απριλίου-Μαΐου, το ποσοστό πτώσης πολλαπλασιάστηκε και οι ενδείξεις είναι ότι οι πτωτικοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την εταιρεία μας, η οποία θα προσπαθήσει να περιορίσει τις απώλειες μέσα από την αύξηση του δικτύου της». Αυτά δήλωσε κατά την τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Ιωάννης Αληγιζάκης.


ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Μικρότερο μέρισμα από εκείνο που είχε αρχικά ανακοινωθεί (0,035 ευρώ) θα διανείμει τελικά η κατασκευαστική εταιρεία. Με απόφαση της ΓΣ, το μέρισμα που θα διανείμει για το 2009 διαμορφώνεται στο 0,0219 ευρώ ανά μετοχή. Η εν λόγω οφείλεται στην πίεση που άσκησαν οι πιστώτριές της τράπεζες, προκειμένου η εισηγμένη να μη διανείμει καθόλου μέρισμα για την παρελθούσα χρήση.


ΟΠΑΠ
Ήδη προ Μουντιάλ είχε ταμειακά διαθέσιμα περί τα 720 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 574 εκατ. ευρώ σε προθεσμιακές καταθέσεις και repos. Διαθέται επίσης 8,5 εκατ. ευρώ σε κρατικά ομόλαγα που λήγουν το 2011. Προγραμματισμένες ταμειακές εκροές είναι: 93,78 εκατ. ευρώ για την έκτακτη εισφορά επί των κερδών χρήσης 2009 και 351 εκατ. ευρώ για τη διανομή του υπόλοιπου μερίσματος χρήσης 2009. Ακόμη μία ταμειακή εκροή, για πολύ καλό λόγο όμως, μάλλον θα είναι τα τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, που θα του κοστίσει η μία από τις τρεις άδειες διαχείρισης Βιντεολόττο, που αναμένεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση. Με δεδομένο το μουντιαλικό καλοκαίρι, πάντως, ο οργανισμός αναμένεται να αναπληρώσει μεγάλο μέρος των εκροών του.


ΟΤΕ
Τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ όλων των τίτλων του FTSE20 αποκόμισε σε κάποιες συνεδριάσεις του Χ.Α. η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας εγκρίθηκε η καταβολή μερίσματος 0,19 ευρώ ανά μετοχή.


ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Αξιόλογες επιδόσεις στο “ταμπλό” είχε, σε συνεδριάσεις του Ιουνίου, η μετοχή της Βιοχάλκο. Η εταιρεία που είχε βελτιωμένα αποτελέσματα τριμήνου καθώς κατάφερε να μειώσει κατά 74% τις περυσινές ζημιές της, αποκόμισε στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας κέρδη 4,27%. Τιμή κλεισίματος Παρασκευής 3,42 ευρώ.


ΤΙΤΑΝ
Η μετοχή της κινήθηκε ανοδικά ακόμη και μετά την είδηση ότι η Credit Suisse μείωσε την αξιολόγησή της από "neutral" σε "underperform".


MOTOR OIL
Η επιτροπή ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της Shell από την οποία η διοίκηση της Motor Oil αναμένει σημαντικές συνέργιες.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΝΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ & ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ 3E, S&B, ΤΙΤΑΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ
ΑΡΘΡΟ: ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site