Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2010 - Τεύχος 363                              

ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ “ΔΙΩΚΕΙ” ΑΥΤΟΥΣ
ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
“Δεν θέλω να φύγουμε. Το κράτος, όμως, πρακτικώς μας σαμποτάρει. Οι αριθμοί στις μελέτες των συμβούλων μας ίσως δείξουν κάποια σοβαρά κίνητρα, τα οποία δεν θα επιτρέπεται να αγνοήσουμε. Σε αυτήν την περίπτωση, γιατί οι ξένοι μέτοχοί μας να μη μας πιέσουν προς μία τέτοια κατεύθυνση;”


 


από τον Ανδρέα Αναστασίου


Η καθιερωμένη παρουσίαση του Ομίλου Μυτιληναίος προς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές περιελάμβανε πολλά στοιχεία πέραν των... καθιερωμένων, ήτοι της παράθεσης οικονομικών μεγεθών και προβλέψεων. Περιελάμβανε “εξομολογήσεις” του επί κεφαλής του Ομίλου, κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, καθώς και έκφραση σοβαρής κριτικής προς το ελληνικό κράτος και το επιχειρηματικό περιβάλλον που αυτό διαμορφώνει.
“Φθάνουμε στο σημείο να διερωτώμεθα (είπε ο κ. Μυτιληναίος) γιατί μία εταιρεία σαν τη ΜΕΤΚΑ, με σχεδόν το 100% της δραστηριότητάς της να γίνεται στο εξωτερικό, να 'διώκεται', με πράξεις όπως η επιβολή έκτακτης φορολογίας, επί δύο συνεχείς χρήσεις, αλλά και η μη καταβολή της δικαιούμενης επιστροφής ΦΠΑ. Το ελληνικό κράτος “μας 'διώκει' επειδή είμαστε παραγωγικοί και επειδή κάνουμε εξαγωγές”, είπε ο κ. Μυτιληναίος. Η κατάσταση μας προκαλεί “μέτρια κατάθλιψη”, σχολίασε επίσης, τονίζοντας ότι στο εξωτερικό, όπου ο Όμιλος αναπτύσσει δραστηριότητα, “μας αντιμετωπίζουν με πολύ περισσότερο σεβασμό”.
“Η ΜΕΤΚΑ εκτελεί δύο μεγάλα έργα στην Τουρκία και οι εκεί ιθύνοντες την αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και σεβασμό”, σχολιάζει ο Ευ. Μυτιληναίος, ο οποίος συνεχίζει: “Γιατί να μην περάσει από το μυαλό μας να μεταφέρουμε και την έδρα εκεί; Και ξέρετε κάτι; Προφανώς για λόγους όπως αυτοί που σας ανέφερα, γνωρίζω ότι οι οικονομικοί σύμβουλοι μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης μελετών, σεχτικά με τη σκοπιμότητα διατήρησης της έδρας τους στην Ελλάδα ή τη μεταφορά της σε άλλη χώρα, με πιο πρόσφορο επιχειρηματικό περιβάλλον.”


ΑΣΤΑΘΜΗΤΟ ΤΟ... ΚΡΑΤΟΣ
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μυτιληναίος προκλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον ο ίδιος τείνει προς μία τέτοια απόφαση. “Όχι, δεν σκέπτομαι κάτι τέτοιο (απάντησε). Προσωπικά δεν το θέλω. Από εδώ ξεκινήσαμε, εδώ δημιουργήσαμε, εδώ πορευόμαστε τόσα χρόνια μαζί μ εχιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μας. Το κράτος, όμως, πρακτικώς μας σαμποτάρει. Οι αριθμοί στις μελέτες των συμβούλων μας ίσως δείξουν κάποια σοβαρά κίνητρα, τα οποία καμία διοίκηση δεν θα επιτρεπόταν να αγνοήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, γιατί οι μέτοχοί μας, κυρίως μάλιστα οι ξένοι, να μη μας πιέσουν προς μία τέτοια κατεύθυνση;”
Το ελληνικό κράτος αποτελεί τον “υπ' αριθμόν ένα αστάθμητο παράγοντα για το επιχειρείν στην Ελλάδα”, είπε ακόμη ο κ. Μυτιληναίος. Ο παράγοντας αυτός, μάλιστα, δεν επιτρέπει να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις για τα μεγέθη του Ομίλου το 2010, παρ' ό,τι έχει ήδη παρέλθει το μισό έτος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρόεδρος του Ομίλου διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο φετινός ενοποιημένος κύκλος εργασιών θα υπερβεί με άνεση το 1 δισ. ευρώ.
“Το 2009 ήταν δύσκολο αλλά το σώσαμε, κυρίως με αναδιαρθρώσεις κόστους”, είπε. Και επίσης, ότι “μέσα στο 2009 είχαμε λαμβάνειν από χρεώστες μας πάνω από 400 εκατ. δολάρια. Είχαμε, λοιπόν, την ανησυχία σχετικά με το αν οι χρεώστες μας θα επιβίωναν, δεδομένων των παγκοσμίως δυσμενών συνθηκών, οι οποίες έθεσαν πολλές εταιρείες εκτός αγοράς. Ευτυχώς, όλοι οι χρεώστες μας επιβίωσαν.”


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ


ΑΛΟΥΜΙΝΑ - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
Το 2008, με την πολύ μεγάλη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και ιδιαίτερα της αλουμίνας, όλες οι εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως -εκτός από την Αλουμίνιον της Ελλάδος- είχαν ζημίες, ακόμη και αυτές που λειτουργούσαν με πολύ χαμηλό κόστος. Την παγκοσμίως μοναδική αυτή επίδοση, η εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίος την πέτυχε χάρη στην ορθή εφαρμογή στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου μέσω της αγοράς παραγώγων. Με τη μέση τιμή αλουμινίου το 2009 να βρίσκεται στα 1658 δολάρια, η μέση τιμή πώλησης που είχε εξασφαλίσει η εταιρεία ήταν 2831 δολάρια, με αποτέλεσμα το συνολικό κέρδος από πράξεις παραγώγων να είναι 192,509 εκατ. δολάρια.
Παρόμοιες κινήσεις, όπως εξήγησε ο Ευ. Μυτιληναίος, έχουν εξασφαλίσει μία άνεση στον Όμιλο για τα χρόνια που έρχονται, σε συνδυασμό με την ήδη επιτευχθείσα και την περαιτέρω επιδιωκόμενη μείωση του κόστους παραγωγής αλουμίνας, με στόχο το κόστος αυτό να πιεσθεί στα 250 δολ. ανά τόνο. Η οικονομία αυτή επιτυγχάνεται από:
· τη δραστική περικοπή λειτουργικών εξόδων κατά 30 εκατ. ευρώ ετησίως,
· την απελευθέρωση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο προμηθευόταν αντί 320 δολ. ανά τόνο από την εγχώρια αγορά, αλλά εισάγει τώρα με 285 δολ. ανά τόνο.
· τη διαπραγμάτευση του τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Επ' αυτού, ο πρόεδρος της Μυτιληναίος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει την επέκταση του νυχτερινού τιμολογίου για ορισμένες επί πλέον ώρες, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες της ΑτΕ θα καλύπτονται από τις μονάδες του ομίλου, καθώς το LNG μειώνει το κόστος. Η δεύτερη προβλέπει διαφοροποιημένο τιμολόγιο προμήθειας φθηνότερο από το υφιστάμενο, με παροχή ανταλλάγματος στη ΔΕΗ ισχύ 300 MW από την παραγωγή του Ομίλου επί 2.000-2.500 ώρες ετησίως. Η ενέργεια θα παρέχεται στη ΔΕΗ σε ώρες αιχμής όταν δηλαδή η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) είναι υψηλή, γεγονός που θα εξασφαλίζει σημαντικό όφελος για τη ΔΕΗ. Με οποιαδήποτε από τις δύο λύσεις, το αποτέλεσμα για τον Όμιλο θα είναι θετικό, εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος.
“Εφ' όσον πετύχουμε να φέρουμε το κόστος παραγωγής της αλουμίνας στα 250 δολάρια, όπως είναι ο στόχος μας, θα καθορίζουμε εμείς πλέον την τιμή του προϊόντος σε ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος.


ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στην αγορά ενέργειας, και αφού -μετά την περιέλευση του 100% της Endesa Hellas στον Όμιλο Μυτιληναίος- ο τελευταίος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, προβλέπονται θετικές για τον Όμιλο εξελίξεις. “Η αγορά ενέργειας τώρα απογειώνεται στην Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Μυτιληναίος. Αυτό, επειδή η εφαρμογή του νέου -επιβεβλημένου από τους κανόνες της Ερωπαϊκής Ένωσης- νόμου θα κάνει την αγορά να λειτουργεί σε ορθολογική βάση, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει μέχρι τώρα, που είναι η χειραγώγηση της τιμής από τη ΔΕΗ, εις βάρος των ανεξάρτητων παραγωγών, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ως κύριο μέλημα της ΜΕΤΚΑ, η οποία εξειδικεύεται σε έργα EPC (Μελέτη, Προμήθεια & Κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας), ο Ευ. Μυτιληναίος ανέφερε το στόχο να εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει χωρίς να προκύψουν απώλειες σε αυτά, αλλά και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για την κάλυψη τζίρου εκατομμυρίων ευρώ. “Οι συνθήκες στο ελληνικό χρηματοοικονομικό τοπίο έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί”, τόνισε ο Ευ. Μυτιληναίος. “Αυτά που ξέραμε, ότι με ένα καλό ισολογισμό και ένα φίλο τραπεζίτη παίρναμε δάνειο, να τα ξεχάσουμε!”
Εντός Ελλάδας, η εταιρεία ενδιαφέρεται κυρίως για το έργο της Πτολεμαΐδας 5, καθώς και για το έργο του Αστακού, εφ' όσον αυτό προχωρήσει, καθώς όπως είπε “είναι ακόμη πολύ πρώιμο”.


ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
Υπενθυμίζεται ότι στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία είχε γίνει τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Μυτιληναίος ΑΕ αναφέρθηκε με έμφαση στο κοινωνικό προϊόν του Ομίλου, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2005 έως 2009 ανήλθε στο ποσό των 1,35 δισ. ευρώ. Το ως άνω ποσό αντικατοπτρίζει την προστιθέμενη αξία του Ομίλου, η οποία επιστρέφεται στους κοινωνικούς εταίρους και αναλύεται ως ακολούθως: α) 476 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε επενδύσεις του Ομίλου, β) 375 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε αμοιβές και παροχές εργαζομένων, γ) 248 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην καταβολή φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο, δ) 245 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην καταβολή μερισμάτων προς τους Μετόχους και στ) 5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω χορηγιών από τον Όμιλο.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΝΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ & ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ 3E, S&B, ΤΙΤΑΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ
ΑΡΘΡΟ: ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site