Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2010 - Τεύχος 363                              

ΦΑΚΕΛΟΙ 3E, S&B, ΤΙΤΑΝ


από τον Γιώργο Καλούμενο


COCA COLA 3Ε:
ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ
ΛΟΓΩ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΙΜΩΝ


Η μόνη αγορά στην οποία έχασε μερίδιο, από τις 28 όπου δραστηριοποιείται η Coca Cola 3E, ήταν η ελληνική, κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας συνέβη λόγω της πολιτικής μείωσης τιμών που ακολούθησαν οι εγχώριες ανταγωνιστικές εταιρείες.


 


Ανοικτό αφήνει η διοίκηση της Coca Cola Hellenic το ενδεχόμενο μίας νέας εξαγοράς στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας ο πρόεδρος του ομίλου Γ. Δαυίδ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοικτοί σε ευκαιρίες όμως για να γίνει μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να συμφωνήσει και η Coca cola». Γενικά η εταιρεία από την αρχή του τρέχοντος έτους αύξησε τη συμμετοχή της στις περισσότερες από τις θυγατρικές που διατηρεί ενώ στις περισσότερες αγορές αύξησε ή στη χειρότερη περίπτωση διατήρησε τα μερίδια της. Η μόνη αγορά στην οποία έχασε μερίδιο ήταν η Ελλάδα κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας συνέβη λόγω της πολιτικής μείωσης τιμών που ακολούθησαν οι εγχώριες ανταγωνιστικές εταιρείες. Η πτώση στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 1%-2% γεγονός όμως που δεν ανησυχεί την Coca Cola καθώς η διοίκηση της θεωρεί ότι είναι παροδικό φαινόμενο που μπορεί να ανατραπεί στο μέλλον, ενώ τονίστηκε ότι αυτό που την ενδιαφέρει  κυρίως είναι η μακροχρόνια τάση.
Σε ό,τι αφορά στην κρίση η Coca Cola 3E θεωρεί ότι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα σε διεθνές επίπεδο ενώ θεωρεί ότι Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν τα χειρότερα μπροστά τους.
Για την ελληνική αγορά η εταιρεία θα συνεχίσει την πολιτική τοποθέτησης ψυγείων στα σημεία πώλησης όχι όμως με το ρυθμό που το έκανε μέχρι τώρα κι αυτό γιατί ήδη έχει τοποθετήσει 1,5 εκατομμύριο ψυγεία, οπότε ο ρυθμός τους είναι λογικό να μειωθεί με κάποιες αντικαταστάσεις παλαιών και επιλεκτικότερες τοποθετήσεις. Παρά την πολιτική εξοικονόμησης κόστους που ακολουθεί η εταιρεία, δεν θα αναστείλει το τριετές πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,4 δις ευρώ που ξεκίνησε το 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011. Η Coca Cola επενδύει σε προωθητικές ενέργειες και σε εισαγωγές καινοτόμων προϊόντων και συσκευασιών προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μειωμένη κατανάλωση και το γεγονός ότι η ζήτηση στρέφεται περισσότερο στο σούπερ μάρκετ και λιγότερο στα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια. 
Σε ό,τι αφορά στο θέμα ενδεχόμενων επισφαλειών λόγω της κρίσης η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι το αντιμετωπίζει ακόμα και «κόβοντας» κάποιους πελάτες που θεωρεί αναξιόπιστους.


ΑΣΤΟΧΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Για τα νέα φορολογικά μέτρα ο κ. Δαυίδ είπε ότι «θα σηκώσουμε το πρόσθετο βάρος, αλλά οι άστοχες αλλαγές στη φορολογία ενδέχεται να πλήξουν τις επιχειρήσεις. Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου για να αποδώσουν οι επενδυτικές μας προσπάθειες».  Στη συνέχεια ο κ. Δαυίδ επισήμανε ότι «Είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι δομές της ελληνικής οικονομίας, να παταχθεί η γραφειοκρατία, η πολυνομία και να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα».
Ο κ. Δαυίδ, ως παράδειγμα αντιαναπτυξιακών πρακτικών ανέφερε την προσπάθεια της Coca-Cola 3Ε να λειτουργήσει εδώ και δύο χρόνια σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμικής ενέργειας στη μονάδα της εταιρείας στο Σχηματάρι, τη στιγμή που σε άλλες χώρες όπου έχει παρουσία ο όμιλος λειτουργούν ήδη τέσσερις αντίστοιχες μονάδες και ετοιμάζονται άλλες έξι. Μάλιστα η εταιρεία στη γενική συνέλευση προέβη σε διεύρυνση σκοπού με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής και άλλων μορφών ενέργειας και την πώληση της σε τρίτους. Βέβαια κύριος σκοπός της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας δεν θα είναι η πώληση στη ΔΕΗ αλλά η κάλυψη των δικών της αναγκών σε ενέργεια. Όμως σε περιόδους μειωμένων αναγκών για την Coca Cola η πρόσθετη ενέργεια ενδεχομένως να πωλείται στη ΔΕΗ δημιουργώντας κάποια έσοδα για την εταιρεία.


 


S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ:
ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ


Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ το 2009, αντανακλώντας ως επί το πλείστον το χαμηλότερο κατά μέσο όρο επιτόκιο δανεισμού και τη μείωση του μέσου δανεισμού κατά περίπου 20 εκατ.«Η χωρίς προηγούμενο διεθνής οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2008 εκτυλίχτηκε και εξελίχθηκε πλήρως στη διάρκεια του 2009.  Ξεκινώντας ως κρίση στον τραπεζικό τομέα, από τη μία στιγμή στην άλλη η ύφεση έθιξε δραματικά τις πωλήσεις στη βιομηχανία διεθνώς.» Αυτό υπογράμμισε ο κ. Οδυσσέας Π. Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., κατά την Ετήσια  Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που πραγματοποιήθηκε στα  γραφεία της S&B.
Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στο ασταθές και αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο «αντιδράσαμε γρήγορα και αποφασιστικά, προσαρμόζοντας τη δραστηριότητά μας στα νέα δεδομένα της αγοράς, διαφυλάσσοντας τη βιωσιμότητα όλων των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της S&B. Πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσουμε τις τιμές πωλήσεων ενώ καταφέραμε, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, να διατηρήσουμε τις θέσεις μας στις διεθνείς αγορές. Έτσι, τα ενοποιημένα αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε ήταν οριακά κερδοφόρα».


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Παράλληλα, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην έγκαιρη υλοποίηση σειράς μέτρων που στόχο είχαν «τη διατήρηση της ρευστότητας, τη γενική μείωση του κόστους τόσο στην παραγωγή όσο και στις λειτουργικές δαπάνες, τη δραστική και ταχεία μείωση του κεφαλαίου κίνησης, τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, και την αύξηση κεφαλαίου για περαιτέρω μείωση του τραπεζικού δανεισμού. Ο σχεδιασμός και η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων αυτών, είχε επίσης στόχο τη διαφύλαξη μιας κατάλληλης και συγκροτημένης υποδομής, ικανής να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη. Με αυτή τη λογική σχεδιάσαμε και προσαρμόσαμε την παραγωγική μας δυναμικότητα. Με  προσεκτικές κινήσεις και κατάλληλες επιλογές θεωρούμε ότι ο στόχος μας επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό».
«Θεωρώ ότι η συλλογική μας προσπάθεια και η έμπρακτη υποστήριξη των μετόχων μας το Σεπτέμβριο του 2009, με την υπερκάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, απέδωσε τα προσδοκώμενα οφέλη και οδήγησε τον Όμιλο στην επίτευξη των στόχων του για περαιτέρω μείωση του τραπεζικού δανεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος.
Για το μέρισμα χρήσης 2009 (0,12 ευρώ ανά μετοχή), ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι «με τη διατήρηση του μερίσματος στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του στην ενισχυμένη επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου. Πιστεύω, ότι η επιλογή μας αυτή, αντικατοπτρίζει ήδη τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2010 και τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά».


ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, στο πλαίσιο της δικής του ομιλίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα των Συνεχιζόμενων Δραστηριοτήτων του Ομίλου για το 2009, στις εξελίξεις και επιχειρηματικές κινήσεις ανά Κλάδο δραστηριότητας,  στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έργο, καθώς και στις προοπτικές του Ομίλου.
Για τα αποτελέσματα του 2009 ο κ. Βιδάλης επισήμανε τα εξής:
«Η μείωση των  εσόδων από τις πωλήσεις ήταν περιορισμένη στο 26%, και λέω περιορισμένη γιατί η διατήρηση σταθερών τιμών από μέρους μας, αντιστάθμισε εν μέρει την επίπτωση του μειωμένου όγκου πωλήσεων». Η μείωση στο EBITDA, αλλά και στα λειτουργικά κέρδη, ήταν μεγαλύτερη αυτής των πωλήσεων, ήτοι 40% και 62% αντιστοίχως, αντανακλώντας το γεγονός ότι το κόστος και τα έξοδα δεν μπορούν να μειωθούν εξ ίσου γρήγορα στην περίπτωση μιας βίαιης πτώσης του παραγόμενου όγκου και αναπόφευκτα επηρεάζονται σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ αντανακλώντας ως επί το πλείστον το χαμηλότερο κατά μέσο όρο επιτόκιο δανεισμού και τη μείωση του μέσου δανεισμού κατά 20 εκατ. περίπου.
Ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε στην αποφασιστική και έγκαιρη εφαρμογή μέτρων που υιοθετήθηκαν για τη μείωση των εξόδων και των λειτουργικών δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο επιλεκτικό κλείσιμο μονάδων παραγωγής σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και στο γενικό εξορθολογισμό του δικτύου παραγωγής. «Αποτέλεσμα των ενεργειών μας ήταν η σημαντική μείωση των συγκρίσιμων λειτουργικών δαπανών κατά 9,2 εκατ. ευρώ ή 14%, και συνολική εξοικονόμηση κόστους της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ περίπου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτή την εξοικονόμηση, στο πλαίσιο δίκαιης, επαγγελματικής και κοινωνικά υπεύθυνης αντιμετώπισης, διατέθηκαν περίπου 4 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από αυτά τα μέτρα και για την υποστήριξή τους στη συνέχιση του επαγγελματικού τους βίου.


 


ΤΙΤΑΝ:
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010


Οι προτεραιότητές το 2010 παραμένουν επικεντρωμένες στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τα μέτρα που εφαρμόζονται έχουν στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας, τη μείωση του κόστους, τον αυστηρό έλεγχο των κεφαλαιακών δαπανών και την αύξηση των ταμειακών ροών προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα δανεισμού.


 


Σε παρουσίασης του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο Όμιλος αναφέρθηκε στις τάσεις των αγορών όπου δραστηριοποιείται, στον διεθνή κλάδο τσιμέντου και στη στρατηγική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης,  με στόχο την απόδοση μακροχρόνιας αξίας στους μετόχους του. Παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου 2010 με παράλληλη ανασκόπηση των αγορών και έμφαση στην οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, οι τάσεις του κλάδου δομικών υλικών καθώς και οι τρέχουσες αναπτυξιακές επενδύσεις, που από το 2010 θα προσθέσουν 3 εκατ. τόνους παραγωγικού δυναμικού στον Όμιλο.
Το Α΄ τρίμηνο 2010, στην Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε πτωτική πορεία για τέταρτη συνεχή χρονιά. Στις ΗΠΑ, η ήδη εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στη αγορά δομικών υλικών επιδεινώθηκε από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης. Στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ο κλάδος των κατασκευών σημείωσε κάμψη λόγω της οικονομικής κρίσης, με την αγορά της Βουλγαρίας να πλήττεται περισσότερο. Στην Αίγυπτο, η ζήτηση οικοδομικών υλικών εξακολούθησε να είναι ανοδική, αλλά με ηπιότερους  ρυθμούς.
Τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου επηρεάστηκαν θετικά από την μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και από την χαμηλότερη φορολογία λόγω της επιστροφής φόρων από την δραστηριότητα των ΗΠΑ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 988 εκατ. ευρώ έναντι 1.154 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία.Τέλος, οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου περιορίστηκαν στα 22 εκατ. ευρώ έναντι 55 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω της ολοκλήρωσης της μεγάλης επένδυσης στην Αίγυπτο.
Για το 2010 επικρατεί έντονη αβεβαιότητα, ΅ε αποτέλεσ΅α οι προβλέψεις να είναι δύσκολες. Η ανάκα΅ψη της παγκόσμιας ζήτησης τσιμέντου ανα΅ένεται να ξεκινήσει από τις αναδυό΅ενες αγορές, ενώ στην Ευρώπη να καθυστερήσει και άλλο.  Ο Ό΅ιλος ΤΙΤΑΝ είναι καλά προετοι΅ασ΅ένος για να αντι΅ετωπίσει τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το ΅έλλον, έπειτα από πολυετή και εντατική προσπάθεια που αποσκοπούσε στη διεθνή επέκταση και τη γεωγραφική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του.
Η νέα γρα΅΅ή παραγωγής στο εργοστάσιο Beni Suef της Αιγύπτου ολοκληρώθηκε σύ΅φωνα ΅ε το χρονοδιάγρα΅΅α και χωρίς εργατικό ατύχη΅α σε περισσότερες από 6,5 εκατ. εργατοώρες. Η γρα΅΅ή τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2009 και ήδη αξιοποιεί την πλήρη δυνα΅ικότητά της για την τροφοδότηση της αιγυπτιακής αγοράς.
Το νέο εργοστάσιό στην Αλβανία ολοκληρώθηκε το Α΄ τρί΅ηνο του 2010, επίσης σύ΅φωνα ΅ε το χρονοδιάγρα΅΅α, τον προϋπολογισ΅ό και δίχως ατύχη΅α.
Χάρη στην ολοκλήρωση αυτών των αναπτυξιακών έργων, ο Ό΅ιλος διαθέτει σή΅ερα πρόσθετη ετήσια δυνα΅ικότητα 3 εκατ. τόνων τσι΅έντου σε αναδυό΅ενες αγορές και ΅πορεί επίσης να προγρα΅΅ατίζει ση΅αντικά χα΅ηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες το 2010 σε σύγκριση ΅ε το προηγού΅ενο έτος.
Οι προτεραιότητές το 2010 παραμένουν επικεντρωμένες στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τα μέτρα που εφαρμόζονται έχουν στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας, τη μείωση του κόστους, τον αυστηρό έλεγχο των κεφαλαιακών δαπανών και την αύξηση των ταμειακών ροών προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα δανεισμού. Παράλληλα η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι πλήρως ενσωματωμένη στη στρατηγική του Ομίλου και η δέσμευση για επιδίωξη των στόχων «με σεβασμό για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον» παραμένει ακέραια.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΝΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ & ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ 3E, S&B, ΤΙΤΑΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ
ΑΡΘΡΟ: ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site