Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2010 - Τεύχος 363                              

EUROMONEYΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ
ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ


Διακυβεύεται η αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Θα αναγκασθούν οι κυβερνήσεις να εγγυηθούν ξανά τα τραπεζικά χρέη; Και τι θα σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης και τα σπρεντ υποχωρούν;


 


από τον Hamish Risk


Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε ιδανικά για τις τράπεζες. Οι νέες εκδόσεις χρεογράφων έφτασαν τα 288 δισ. ευρώ, στο τετράμηνο με το μεγαλύτερο μέρος τους να πραγματοποιείται τους πρώτους τρεις μήνες, δημιουργώντας αυξημένες προσδοκίες για υπερκάλυψη των ετήσιων προβλέψεων που μιλούσαν για νέες εκδόσεις άνω των 500 δις ευρώ. Στα μέσα Απριλίου όμως η αγορά μπλόκαρε καθώς το θέμα των εθνικών χρεών ήρθε στο προσκήνιο, με τα σπρεντ να αυξάνονται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες χρεογράφων και τις τράπεζες να αναγκάζονται να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση τους σε κρατικά ομόλογα χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Την. ενδέκατη ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε τη λύση στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ, το οποίο υποτίθεται ότι θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη, αλλά τελικά απέτυχε να υλοποιήσει αυτό τον στόχο στις εβδομάδες που ακολούθησαν. Τότε η Γερμανία απαγόρευσε το short selling στα κρατικά ομόλογα αλλά και στις μετοχές στην αγορά που αυτή έχει δικαιοδοσία. Αν και η απαγόρευση του short selling δεν έχει άμεση επίπτωση στη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, η γενική έλλειψη διαφάνειας και συντονισμού έκανε την αγορά ομολόγων ιδιαίτερα νευρική. Το γεγονός αυτό ενισχύθηκε και από το ότι η έκρηξη νέων εκδόσεων του πρώτου τριμήνου γύρισε ανάποδα για τους επενδυτές.
Πραγματικά, οι εκδόσεις χρεογράφων σε παγκόσμιο επίπεδο το Μάιο παραλίγο να εξελιχθούν σε ένα αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ τουλάχιστον από τότε που εκδίδεται το περιοδικό Euromoney. Μέχρι τις 25 Μαΐου μόνο 14,8 δισ. δολάρια είχαν προστεθεί στο δείκτη δηλαδή πολύ λιγότερα από τα 80,7 δισ. δολάρια του Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκδόσεις στην Ευρώπη ήταν μόλις 2,1 δισ. δολάρια. Το παγκόσμιο «χαμηλό» εκδόσεων συνέβη το Δεκέμβριο του 2000 με 15 δισ. δολάρια εκδόσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η αγορά βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και χρόνος για να ξανακερδηθεί το χαμένο έδαφος, εκπνέει. «Στο πρώτο τρίμηνο η αγορά «τρόμαξε» από τη μεγάλη προσφορά, η οποία εμπόδισε τα σπρεντ να μειωθούν. Τώρα η κρίση του χρέους κράτησε τα σπρεντ σε υψηλά επίπεδα και το άσχημο κλίμα εμποδίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις» αναφέρει ο Suki Mann, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής χορηγήσεων για την Ευρώπη της Societe Generale στο Λονδίνο.


ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Ήταν αναμφίβολα δύσκολη η διαδρομή των τελευταίων 18 μηνών για τις τράπεζες, ειδικά για αυτές που στηρίζονταν στη γενική τραπεζική. Στις προ κρίσης εποχές, της επαρκούς ρευστότητας, μία τυπική ευρωπαϊκή τράπεζα που ήταν αξιολογημένη ως ΑΑ, μπορούσε να εκδώσει 5ετές ομόλογο με περίπου 10 μονάδες βάσης πάνω από το libor rate των 90 ημερών.
Αυτό ανέβηκε περίπου μεταξύ των 250 και 350 μονάδων βάσης στο ζενίθ της κρίσης, πριν όμως εκδηλωθεί η κρίση χρέους των κυβερνήσεων. Η εμφάνιση των εγγυημένων τραπεζικών ομολόγων και η απελευθέρωση ρευστότητας μέσω τραπεζικών σχημάτων οδήγησε σε εξισορρόπηση των σπρεντ περίπου στις 85 μονάδες βάσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009. Η μείωση αυτή στο κόστος των πιστώσεων ακυρώθηκε στη συνέχεια καθώς τα σπρεντ σκαρφάλωσαν ξανά στα επίπεδα μεταξύ των 120 και των 170 μονάδων βάσης.  Ως επακόλουθο, η Κομισιόν στις 19 Μαΐου ενέκρινε και επέκτεινε το πρόγραμμα κρατικών εξασφαλίσεων για τις τράπεζες σε 19 κράτη μέλη, για το διάστημα μετά τις 30 Ιουνίου 2009. Πέρυσι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πούλησαν ομόλογα 528,6 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Σύμφωνα με το σχέδιο οι τράπεζες θα έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένες αναγκαίες προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να προβαίνουν σε εκδόσεις με κυβερνητική εγγύηση, μέσω ελέγχου για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης θα έπρεπε να πληρώσουν μία εύλογη αύξηση της αμοιβής για την εξασφάλιση για να εξισορροπηθεί το χρηματοδοτικό κόστος με τις συνθήκες της αγοράς. Ο στόχος εδώ είναι να δοθεί κίνητρο στις τράπεζες είτε να βγουν σταδιακά από τα πακέτα στήριξης είτε να αφοσιωθούν στην επίλυση των δομικών προβλημάτων τους. Το τίμημα που οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν πρέπει να συνδέεται με το επίπεδο αξιολόγησής τους και όχι με ένα σταθερό ποσό, που ισχύει για όλες, κάτι που συμβαίνει μέχρι στιγμής.


ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ
Για τα ομόλογα διάρκειας ενός έτους και άνω, το τίμημα θα πρέπει να είναι κατά 50 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μέσο επίπεδο της τιμής των CDS μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Σεπτεμβρίου 2008. Το πώς οι επενδυτές θα αντιδράσουν στο ανανεωμένο σχήμα των τραπεζών θα είναι αντικείμενο προσεκτικής παρακολούθησης. Η κρατική εξασφάλιση του 2010 είναι μία εντελώς διαφορετική πρόταση από την εξασφάλιση του 2008.
«Αναμφισβήτητα αυτό θα είναι μία πρόκληση για τις τράπεζες γιατί πλέον δεν πρόκειται για πρόβλημα του τραπεζικού τομέα, όπως συνέβαινε το 2008», αναφέρει ο επικεφαλής της Societe Generale στο Λονδίνο. «Η πρόβλεψη για τις κρατικές εξασφαλίσεις δεν θα λύσει το πρόβλημα αυτόματα, γιατί το πρόβλημα είναι η ίδια η αξιοπιστία του κράτους» αναφέρει.
Οι πιο ακριβές εξασφαλίσεις, τα υψηλότερα κυβερνητικά σπρεντ και οι χειρότερες αξιολογήσεις, που ισχύουν το 2010 από ότι το 2009 σημαίνει ότι οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα για να διαφοροποιήσουν τις βάσεις χρηματοδότησης τους απλώνοντας τα «δίχτυα» τους σε εσωτερικές πηγές. Για παράδειγμα όταν τα σπρεντ του πενταετούς ομολόγου στην Ισπανία διπλασιάστηκαν στις 160 μονάδες βάσης, στο εσωτερικό της χώρας ξέσπασε ένα καταθετικός πόλεμος. Οι τράπεζες ανέβασαν τον ανταγωνισμό στα επιτόκια καταθέσεων ώστε να κερδίσουν μερίδια αγοράς και να διασφαλίσουν μία σταθερή πηγή άντλησης χρήματος καθώς το κόστος χρηματοδότησης αυξανόταν εξαιτίας των ανησυχιών για την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.


ΕΠΙΤΥΧΗ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ
ΤΑ “ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ”

Αυτή η πρακτική, όμως, από πλευράς τραπεζών είναι βιώσιμη; Ο Jaime Echegoyen επικεφαλής της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ισπανία, Bankinter, πιστεύει πώς όχι. Σε δημοσιογράφους τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι η προσφορά επιτοκίου στο 3,5% για τις καταθέσεις όταν το βασικό διατραπεζικό επιτόκιο ήταν στο 0,6%, ισοδυναμεί με αυτοκτονία αν συνεχιστεί.
Στο μεταξύ η Banco Santander, η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, σχεδιάζει να συνεχίσει τη μάχη να αποσπάσει καταθέσεις από ανταγωνιστές της, προσφέροντας επιτόκιο 4% για ποσά άνω των 25.000 ευρώ σε πελάτες που έχουν σκοπό να αυξήσουν τις συναλλαγές τους με την τράπεζα. H Banco Popular Espanol, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας προσφέρει 3,75% ετήσιο επιτόκιο σε χρήματα που μεταφέρονται από άλλη τράπεζα και στοχεύει στην προσέλκυση 500.000 πελατών από την κίνηση αυτή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης το άνοιγμα των σπρεντ και το κλείσιμο της αγοράς ομολόγων, είναι λιγότερο προβληματικά. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος δείκτης Tier 1 των ευρωπαϊκών τραπεζών για τις τράπεζες που είναι αξιολογημένες ως ΑΑ διπλασιάστηκε από το 2008, οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να απορροφήσουν τις όποιες βραχυπρόθεσμες απώλειες.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Γκέλερ επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Barclay’s: «Αν δει κανείς τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους τελευταίους 12-18 μήνες, θα διαπιστώσει μία αρκετά μεγάλη ισχυροποίηση όλης της βιομηχανίας. Έχουν γίνει stress-test σε τράπεζες αρκετών περιοχών. Τώρα οι τράπεζες προσπαθούν να προβλέψουν κάποιες από τις αλλαγές που ενδεχομένως υλοποιήσει η Βασιλεία ΙΙΙ».

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΘΕΜΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΝΤΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ & ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΙ 3E, S&B, ΤΙΤΑΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ
ΑΡΘΡΟ: ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site