Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2010 - Τεύχος 364                              

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Συνεχίζεται η πτώση του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος κατά το 2ο τρίμηνο του 2010, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/06/2010 μέχρι 30/06/2010.
Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index), το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σημείωσε νέα πτώση στις 88 μονάδες από 98 το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ νέα επιδείνωση σημειώθηκε στις προσδοκίες για το οικονομικό κλίμα κατά το επόμενο έτος.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες αποτυπώνουν τις παρακάτω εξελίξεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2010:
· Ελάχιστη ήταν η μείωση του δείκτη τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας δείχνοντας ότι δεν μεταβλήθηκε σημαντικά η γνώμη των CEOs σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συνεχίζεται ωστόσο η καθοδική πορεία του δείκτη προσδοκιών για τον επόμενο χρόνο που διαμορφώθηκε στις 194 μονάδες έναντι 222 το 1ο τρίμηνο του 2010.
· Αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι CEOs για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του κλάδου τους σε σχέση με ένα έτος πριν, με συνέπεια ο δείκτης να σημειώσει νέα πτώση στις 68 μονάδες. Μεταξύ των τομέων εμφανίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις με αξιόλογη πτώση του δείκτη στις υπηρεσίες έναντι οριακής μείωσης στη βιομηχανία και το εμπόριο. Συνεχίστηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο η απαισιοδοξία των CEOs για την πορεία του κλάδου τους κατά το επόμενο έτος, με συνέπεια ο δείκτης να μειωθεί στις 145 μονάδες.
· Ανακόπηκε η αυξητική πορεία του δείκτη τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος κατά το 2ο τρίμηνο του 2010 και ανήλθε στις 65 μονάδες. Στην διαμόρφωση του δείκτη τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η μεγάλη μείωση του δείκτη για τις εμπορικές επιχειρήσεις, έναντι οριακής μείωσης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δείκτη μελλοντικής οικονομικής κατάστασης, ο οποίος διαμορφώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2010 στις 105 μονάδες εκφράζοντας την απαισιοδοξία των CEOs για βελτίωση της κατάστασης των εταιρειών που διοικούν κατά τον επόμενο χρόνο.
· Οριακή μείωση του δείκτη επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στις 67 μονάδες σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Ωστόσο εμφανίζονται σημαντικές κλαδικές διαφοροποιήσεις με τη βιομηχανία να παρουσιάζει αύξηση του δείκτη, έναντι στασιμότητας στο εμπόριο και μείωσης στις υπηρεσίες. Αντίθετα, καθοδική για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο προβλέπεται η επενδυτική δαπάνη για το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων διαφοροποιούνται σε σχέση με τους λοιπούς τομείς, εκτιμώντας ότι κατά το επόμενο έτος θα πραγματοποιήσουν αυξημένες επενδύσεις.
· Η αισιοδοξία των CEOs για την πορεία της απασχόλησης στην εταιρεία που διοικούν, όπως εκφράστηκε στο 1ο τρίμηνο του 2010, δεν συνεχίστηκε στο επόμενο τρίμηνο με συνέπεια ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση της απασχόλησης να μειωθεί στις 63 μονάδες από 68 το προηγούμενο τρίμηνο. Συνεχίζονται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο οι απαισιόδοξες προσδοκίες των CEOs για την εξέλιξη της απασχόλησης στις επιχειρήσεις κατά το επόμενο έτος.
Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στους CEOs σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων που συμφωνήθηκαν κατά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ, το 32% θεώρησε ότι τα μέτρα θα έχουν αναπτυξιακή προοπτική, το 29% ότι δεν θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, ενώ το 39% πιστεύει ότι θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση, ποσοστό που αυξάνεται σε 46% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων.


 


ΟΛΙ ΡΕΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ
Εμπιστοσύνη στα stress test

Έχω εμπιστοσύνη ότι τα stress test θα δώσουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Μόνο μετά από αυτό, αν υπάρχει ακόμη ανάγκη, πρέπει να προστατευτούν από τα εθνικά ταμεία σταθεροποίησης.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αισιοδοξία για βιώσιμη οικονομία
Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει αντοχές και γιατί βλέπουμε ότι ανοίγεται μια περίοδος, όπου συνεχίζοντας τις πολιτικές που έχουμε ξεκινήσει με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση, στην οικονομία, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, πιο δίκαιη και μια οικονομία που να παράγει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και πλούτο, που να διανέμεται δίκαια.


ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΟΛΤΜΑΝ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ STERN BUSINESS SCHOOL
Η Ελλάδα έχει τον πιο επισφαλή ιδιωτικό τομέα

Η Ελλάδα έχει το πιο επισφαλές και λιγότερο υγιές προφίλ ιδιωτικού τομέα με μία μέση πενταετή πιθανότητα αθέτησης πάνω από 10,56%. Ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ένα μέτριο συνολικό πιστωτικό κίνδυνο με το Ηνωμένο Βασίλειο (που ίσως αποτελεί έκπληξη) και την Ολλανδία να έχουν τους λιγότερο επισφαλείς ιδιωτικούς τομείς.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο. ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Δεν έχουμε πλάνο στον τουρισμό

Μπερδέψαμε τα πράγματα, σαφώς και ο Έλληνας πρέπει να πληρώνει φτηνά για τις διακοπές του, αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με την υποτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό. Δεν έχουμε στρατηγική και πλάνο. Πάμε όπου μας πηγαίνει η αγορά. Και πάντα η απάντηση από την πολιτική ηγεσία είναι μία. Ρίξτε τις τιμές. Φέτος η κατάσταση είναι οδυνηρή. Τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αλλάξουν χέρια ή να κλείσουν.


ΜΠΕΝ ΜΠΕΡΝΑΝΚΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ FED
Σε ετοιμότητα για στήριξη της ανάπτυξης

Παραμένουμε σε ετοιμότητα προκειμένου να αναλάβουμε περαιτέρω δράση με στόχο την προώθηση της επανόδου στην πλήρη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμών.


ΤΖΙΜ Ο’ ΝΙΛ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ GOLDMAN SACHS
Η ασθενής ανάπτυξη θα ευνοήσει τις μετοχές

«Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να βοηθήσει τις μετοχές καθώς παρακινεί την Federal Reserve να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της για μεγαλύτερο διάστημα. H χρηματιστηριακή αγορά είναι «φθηνή» και όσο η ανάπτυξη δεν εξαφανίζεται, απλά επιβραδύνεται ελαφρώς, ενδέχεται να βοηθήσει τις αγορές».


ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ζωτικής σημασίας η τουρκική ένταξη

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας, την ασφάλειά μας και τη διπλωματία μας. Ξέρουμε πώς είναι να είναι κανείς αποκλεισμένος από το κλαμπ, αλλά να ξέρετε πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.


ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Δεν κινδυνεύει η ανάπτυξη

Ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων δεν θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη αλλά αντίθετα την ενισχύει. Το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης χρειάζεται προσαρμογές και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν εναλλακτικές προτάσεις και σταδιακά να δεχτούν την τροποποίηση των συμφώνων. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά κρατών που παραβιάζουν τις δημοσιονομικές συμφωνίες. Αυτές θα περιλαμβάνουν την προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ αλλά και την αποβολή κρατών που συστηματικά παραβιάζουν τις συνθήκες.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
Συντονισμένη επιχείρηση αγοράς ομολόγων

Την ίδια ώρα που μου επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματά μου, υπήρχε επιλεκτική διαρροή τους στον Τύπο. Είχε γνώση των πορισμάτων ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ. Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συνειδητή παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την έρευνα. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς. Την άνοιξη του 2007, κατά τη διενέργεια των πρώτων προανακριτικών πράξεων είχαμε ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τη SOSCA, τη βρετανική διωκτική αρχή, η οποία εποπτεύει τη δράση επί των λογαριασμών στα Cayman British Islands. Μας είχαν πει ότι έχουμε τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε λογαριασμούς της εταιρίας του κ. Παπαμαρκάκη και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα
Στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση. αυτό που κάνουμε, όσο γίνεται πιο συστηματικά, είναι να δίνουμε στους πολίτες την αίσθηση ότι, ελέγχουμε την κατάσταση, ότι αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ASSET MANAGEMENT
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ CHARTIS
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΒΑΡΔΑΣ, ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, FOLLI-FOLLIE, SPACE HELLAS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GOLDEN HALL
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site