Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2010 - Τεύχος 364                              

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ


Χ.Α.: ΣΤΟ "ΤΙΜΟΝΙ"
ΠΑΛΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Πολλές οι ενδείξεις ότι οι τράπεζες παίρνουν και πάλι το παιχνίδι επάνω τους και τραβούν εμπρός, ανυψώνοντας το επενδυτικό ηθικό και διαμορφώνοντας κλίμα που θα ευνοήσει και άλλα blue chips, αλλά και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.


 


Το γεγονός ότι τα stress tests δεν έκρυβαν εκπλήξεις και είχαν θετικά αποτελέσματα για σχεδόν όλες τις ελληνικές τράπεζες (η ανάγκη αύξησης κεφαλαίου της ΑΤΕ ήταν σαφώς γνωστή από πριν) συνετέλεσε στη διατήρηση του θετικού κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ -σύμφωνα με πολλούς αναλυτές- έθεσε προϋποθέσεις για ανοδική εκτόνωση της συσσώρευσης που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή των 1600 μονάδων.
Ο τραπεζικός κλάδος, λοιπόν, επανήλθε για τα καλά στο χρηματιστηριακό προσκήνιο, με την πρόταση Σάλλα για εξαγορά ΤΤ και ΑΤΕ, με την έκβαση των stress tests, με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) στις οποίες εκτιμάται ότι θα προβούν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με το ενδιαφέρον που εκτιμάται ότι θα δείξουν για συμμετοχή στις ΑΜΚ σημαντικοί ξένοι επενδυτικοί φορείς, με τις εξελίξεις που μάλλον θα υπάρξουν στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την υλοποίηση του προγράμματος επέκτασης του δικτύου της -θυγατρικής της Εθνικής- Finansbank με 75 νέα καταστήματα ανά την Τουρκία...


ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Ερεθίσματα για ιδιαίτερη προσοχή των επενδυτών προς τους τραπεζικούς τίτλους υπάρχουν ουκ ολίγα, σε συνδυασμό μάλιστα με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά και –μετά την επιτυχή δοκιμασία των stress tests- φαίνονται πλέον εξαιρετικά ελκυστικές. Πολλές οι ενδείξεις, λοιπόν, ότι οι τράπεζες θα πάρουν και πάλι «το παιχνίδι επάνω τους» και θα τραβήξουν εμπρός, ανυψώνοντας το επενδυτικό ηθικό και διαμορφώνοντας κλίμα που θα πρέπει να ευνοήσει και άλλα blue chips, αλλά και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ειδικά αυτούς που διαθέτουν κάποιο «στόρι» ή έχουν δείξει ισχυρά σημεία αντοχής ώστε να δικαιολογούν προσδοκίες, στην περίπτωση που τα πράγματα στην αγορά πηγαίνουν κάπως καλά.
Είναι σαφές ότι χώρος για υπερβολική αισιοδοξία και ενθουσιασμό δεν υπάρχει, καθώς η τρόικα θα είναι δίπλα μας για καιρό, ελέγχοντας την πορεία εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης του δημοσιονομικού συστήματος. Κάθε μπράβο που θα ακούμε ανά τρίμηνο, πάντως, θα είναι και μία ευκαιρία είτε για ένα ανοδικό τίναγμα των τιμών των μετοχών είτε για ένα διάλειμμα σε ενδεχόμενη πτωτική τάση. Και τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης θα εξελίσσεται ικανοποιητικά, με τη βοήθεια μάλιστα και των ιδιωτικοποιήσεων (ειδικά στους τομείς της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και την ενέργειας), το ζήτημα των οποίων φαίνεται να έχει πάρει ζεστά η κυβέρνηση.
Μαζί με τις τράπεζες, λοιπόν, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες δραστηριοποιούμενες στο χώρο της ενέργειας αναμένεται να δείξουν κινητικότητα και άρα να προσελκύσουν και αυτές το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού.


ΤΑΡΑΧΘΗΚΑΝΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και οι μετέπειτα συζητήσεις και λοιπές διεργασίες τάραξαν για τα καλά τα λιμνάζοντα ύδατα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η υποβάθμιση, λίγες ημέρες πριν εκ μέρους της Fitch, των αξιολογήσεων τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) ελήφθη υπ' όψιν αλλά δεν πτόησε ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι προτίμησαν να κρατήσουν τις θετικές προσδοκίες από τη διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων που αναμενόταν από καιρό, αλλά μόλις τώρα πυροδοτήθηκε.
Τα σενάρια, οι φήμες, αλλά και οι διαψεύσεις δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι ήθελαν την Εθνική Τράπεζα να παρεμβαίνει θεαματικά στις εξελίξεις εντός των επομένων λίγων ημερών, αλλά η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα το διέψευσε. Διάφορα ενδεχόμενα, πάντως, συζητούνται από αρμοδίους (και μη) -ακόμη και δημοσίως- έστω και σε επίπεδο έκφρασης κάποιων ιδεών.


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ
Φυσικά, λοιπόν, και οφείλουν να υπογραμμισθούν τα κέρδη που είχαν οι τραπεζικοί τίτλοι, οδηγώντας μάλιστα την Σοφοκλέους σε αρκετές, διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Όπως, επίσης, οφείλει να αναφερθεί ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές συμβάλλουν στην τρέχουσα τόνωση του ενδιαφέροντος και στην ενίσχυση του τραπεζικού δείκτη, καθώς σταδιακά κτίζουν και πάλι θέσεις σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.
Μεγάλος κερδισμένος του Ιουλίου ήταν ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι θα εξελιχθεί σε "μήλο της έριδος" μεταξύ διαφόρων ενδιαφερομένων.
Κατά τα λοιπά, σχολιαστές της αγοράς επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία Σάλλα, η οποία ίσως δεν εκδηλώθηκε χωρίς κάποια προηγούμενη συνεννόηση με κυβερνητικούς παράγοντες, ενεργοποιεί σχέδιο των ελληνικών τραπεζών που στόχο έχει αυτές να παραμείνουν ελληνικές. Κοινώς, να προκύψουν τέτοιες εγχώριες συμφωνίες, βάσει των οποίων να είναι δυνατόν να συγκροτηθούν ισχυροί ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι. Με τον τρόπο αυτό θα "κοπεί η όρεξη" ξένων ομίλων, οι οποίοι μάλλον έβλεπαν με ενδιαφέρον την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να υποχωρεί σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, ώστε να μπαίνουν στον πειρασμό να σχεδιάζουν επιθετικές εξαγορές.
Άξια επισημάνσεως είναι και η έκθεση της HSBC με τις κορυφαίες επιλογές της για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οι οποίες περιορίζονται σε μόνο πέντε: Coca Cola 3E, ΜΕΤΚΑ, Τράπεζα Κύπρου, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ. Επ’ αυτών, οφείλει κανείς να παρατηρήσει ότι οι τρεις πρώτες έχουν έντονη δραστηριότητα σε αγορές του εξωτερικού, ενώ οι δύο τελευταίες έχουν ιδιαίτερα, μονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Γενικότερα για την ελληνική αγορά, η HSBC θεωρεί ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με συνέπεια να υπάρχει κάποια αισιοδοξία για την πορεία του Χ.Α. στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του έτους. Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι ελπίδες αυτές επαληθευτούν, τότε θα πρέπει να αναμένουμε και υπεραπόδοση των τραπεζικών τίτλων, που έχουν χάσει πολύ έδαφος εφέτος.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΤΡΟΪΚΑΣ”
Οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην τραπεζική αγορά, όμως, δεν εξαλείφουν από το επενδυτικό προσκήνιο τη “μεγάλη εικόνα” της ελληνικής οικονομίας και την πορεία εφαρμογής του προγράμματος με το οποίο η “τρόικα” ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ θα συνδέει τις ανά δίμηνο εκταμιεύσεις των δόσεων του σχετικού πακέτου. Στο εν λόγω πεδίο, λοιπόν, πρόσφατο επεισόδιο ήταν η δημοσιοποίηση σχετικών εκθέσεων της τρόικας, στις οποίες αναφέρεται ότι έχει υπάρξει πρόοδος στον τομέα εξοικονόμησης πόρων, επισημαίνονται όμως, επίσης, αδυναμίες και προκλήσεις οι οποίες μένει να απαντηθούν.
Είναι σαφές ότι ο τομέας της υγείας, τόσο ως προς τα χρέη και τις δαπάνες των νοσοκομείων όσο και προς αυτές των ασφαλιστικών ταμείων, είναι μεταξύ των επισημάνσεων της “ζώνης κινδύνου”, που έκαναν οι διεθνείς ελεγκτές της Ελλάδας. Είναι επίσης σαφές ότι συνιστάται η απαλλαγή του Δημοσίου από ζημιογόνες εταιρείες κοινής ωφέλειας.


Μ. ΣΑΛΛΑΣ: ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΦΕΤΗ
Η Τράπεζα Πειραιώς προσέφερε ένα εύλογο (υπό τις παρούσες χρηματιστηριακές συνθήκες) τίμημα για την εξαγορά του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και ένα εκ πρώτης όψεως μη εύλογο (κατά 70% χαμηλότερο της μέσης τμής εξαμήνου της μετοχής) για το 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Δεδομένου, όμως, ότι η ΑΤΕ:
1. χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση ενός δισ. ευρώ, τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αντλήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και ότι
2. μόνη της δεν αποτελεί ελκυστικό στόχο εξαγοράς από μεγάλο ελληνικό ή ξένο τραπεζικό όμιλο,
η πρόταση-πακέτο μπορεί να έχει πρακτικό ενδιαφέρον, υπό την αίρεση βεβαίως περαιτέρω διαπραγματεύσεων και αντιπροτάσεων.


ΟΙ ΑΛΛΟΙ “ΠΑΙΚΤΕΣ”
Από πλευράς ΑΤΕ αμέσως διατυπώθηκε μία διαφορετική εκδοχή του πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα, υπό τη μορφή ιδέας περί συγχώνευσης των ΑΤΕ, ΤΤ, Τράπεζας Αττικής και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Την ίδια στιγμή, η Eurobank ξεκινά συνεργασία με τη βρετανική HSBC στην Πολωνία, με τις φήμες να θέλουν τις δύο τράπεζες να συζητούν για ευρύτερες συμπράξεις. Ενώ και για την μεγάλη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, Εθνική Τράπεζα, ακούγεται ότι έχει επαφές με μεγάλους επενδυτές εντός και εκτός Ευρώπης, πιθανότατα μελετώντας διάφορα σενάρια για τη δική της παρέμβαση στις εξελίξεις, η οποία οφείλει να είναι θεαματική.
Εννοείται ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον και κινητικότητα στο εν λόγω πεδίο, με την Εθνική πάντως να διεθέτει πλεονέκτημα, καθώς το μέγεθος, η ευρωστία, η ρευστότητα και η όλη δυναμική που της παρέχει η τουρκική θυγατρική της, Finansbank, θα παίξουν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξ άλλου, αναμένονται και οι σχετικές κινήσεις του Ομίλου Marfin, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να ισχυροποιήσει την παρουσία του στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και της Κύπρου, φυσικά με τη δυναμική που αυτό έχει στον ευρύτερο διεθνή χώρο.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθιστούν σαφές ότι ευνοούν κινήσεις ενοποιήσεων στον τραπεζικό χώρο, οι οποίες θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση μεγάλων ελληνικών πιστωτικών ομίλων, ισχυρών και ανταγωνιστικών σε διεθνές επίπεδο. Ηλίου φαεινότερον είναι, δε, ότι κάποια σημαντικά έσοδα από πωλήσεις μεριδίων σε κρατικές τράπεζες θα ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενα για την κυβέρνηση, η πρώτη αντίδραση της οποίας ήταν να δηλώσει ότι θα αναθέσει σε ανεξάρτητους συμβούλους την αποτίμηση των τραπεζών που έχει υπό τον έλεγχό της. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες τράπεζες-στόχους, όμως, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις (με την προσπάθεια επίτευξης οικονομιών κλίμακος, η οποία θα πρέπει να αναμένεται) θα επιφέρουν δραστικές μεταβολές στις συνθήκες απασχόλησής τους ή ακόμη και στην ίδια τη θέση τους στην τράπεζα, αμέσως ξεκίνησαν κινητοποιήσεις κατά της συγχώνευσης, προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα μέσα στον όλο κύκλο των εξελισσόμενων διεργασιών.


ΠΟΣΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ “ΧΩΡΑΝΕ”
Δύο από τα πολλά σημεία προβληματισμού, που ήδη συζητούνται από παράγοντες και παρατηρητές της αγοράς είναι:
1. πόσες ισχυρές τράπεζες “χωράει” η ελληνική αγορά, και
2. αν και πόσο ενδιαφέρον θα επιδείξουν ξένοι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι για τις ελληνικές τράπεζες.
Για το πρώτο από τα παραπάνω σημεία, για το οποίο μάλλον δεν υπάρχει μία και μόνη ξεκάθαρη απάντηση, αναλυτές της πιστωτικής αγοράς διατυπώνουν την άποψη ότι αν συγκροτούνταν μόνο τρεις όμιλοι, τότε αυτοί θα είχαν υπολογίσιμο διεθνές εκτόπισμα και ανάλογη δυναμική στήριξης της γενικότερης αναπτυξιακής διαδικασίας στην ελληνική οικονομία. Από το όλο σκηνικό, φυσικά, δεν μπορούν να αγνοηθούν η Εμπορική Τράπεζα, η οποία εξακολουθεί να είναι ζημιογόνος, πλην όμως τυγχάνει της στήριξης του μεγάλου γαλλικού ομίλου της Credit Agricole. Ο τελευταίος θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το ρευστό περιβάλλον που διαμορφώνεται είτε συμμετέχοντας ως στρατηγικός επενδυτής σε κάποιον από τους νέους ισχυρούς πόλους που θα δημιουργηθούν είτε απεμπλεκόμενος από το ελληνικό εγχείρημά του.
Ο έτερος των μεγάλων γαλλικών ομίλων με παρουσία στην Ελλάδα, αυτός της Societe Generale, που κατέχει τη μικρή και ζημιογόνο Γενική Τράπεζα, πιθανότατα θα έχει ανάλογους προβληματισμούς.


ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Στο πεδίο της εκτέλεσης του προγράμματος λιτότητας και εξυγίανσης των δημοσιονομικών πρόσφατο επεισόδιο ήταν η δημοσιοποίηση σχετικών εκθέσεων από την τρόικα ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Στις εκθέσεις αυτές αναφέρεται ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, κυρίως στον τομέα εξοικονόμησης πόρων, επισημαίνονται όμως, επίσης, αδυναμίες και προκλήσεις οι οποίες μένει να απαντηθούν.
Είναι σαφές ότι ο τομέας της υγείας, τόσο ως προς τα χρέη και τις δαπάνες των νοσοκομείων όσο και προς αυτές των ασφαλιστικών ταμείων, είναι μεταξύ των επισημάνσεων της “ζώνης κινδύνου”, που έκαναν οι διεθνείς ελεγκτές της Ελλάδας. Κάτι άλλο που επίσης καθίσταται σαφές από τις εκθέσεις είναι ότι συνιστάται ενθέρμως η απαλλαγή του Δημοσίου από ζημιογόνες εταιρείες κοινής ωφέλειας, οι οποίες προτείνεται να κλείσουν ή να πουληθούν σε ιδιώτες.
Άλλα σημεία στα οποία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή είναι:
1. Οι δυσκολίες που προκύπτουν στην εφαρμογή του προγράμματος, λόγω της αστάθειας που προκαλούν οι κοινωνικές αντιδράσεις κατά των μέτρων, αλλά και οι επανειλημμένες προβλέψεις και συστάσεις ειδημόνων περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
2. Η ύφεση που βαθαίνει λόγω της επιβολής τω μέτρων λιτότητας, η αδυναμία τόνωσης της εξαγωγικής δραστηριότητας και η αδυναμία του εισπρακτικού – φορολογικού μηχανισμού να πράξει τα δέοντα.
3. Ο υψηλός τιμάριθμος, ο οποίος “ξέφυγε” λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
4. Οι “γκρίζες ζώνες” ή άλλως η μη ακριβής καταγραφή του υφισταμένου χρέους, αλλά και των συνεχιζομένων δαπανών από νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
5. Τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και η ανάγκη αντιμετώπισής τους.
6. Το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την (άγνωστη έκθεσή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα) και οι δυνατότητές τους να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις υποχρεώσεις τους και στον ρόλο τους στην οικονομία.
7. Οι αντιδράσεις που καθυστερούν την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
8. Η επιβάρυνση του Δημοσίου από τις προβληματικές ΔΕΚΟ.
Απαντήσεις και μάλιστα έμπρακτες σε όλα τα παραπάνω οφείλει να βρει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει να εισπράττει τις δόσεις του διεθνούς πακέτου, με την ελπίδα ότι και άλλοι παράγοντες θα συντρέξουν ώστε να βγει κάποτε η Ελλάδα από την στενωπό στην οποία έχει μπει και φαίνεται ότι θα είναι ακόμη μακρά...ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Τράπεζες ΤΤ, Εθνική, Eurobank, Alpha, Κύπρου, Marfin Popular
Κρατικές ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ
Τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, Intralot
Ορυκτά - Μέταλλα Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Τιτάν
Ενέργεια Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Motor Oil
Τηλεπικοινωνίες ΟΤΕ, Forthnet, Hellas On Line
Ακίνητα Pasal, Eurobank Properties, Lamda Development, Trastor
Κατασκευές Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ
Εμπορικές Jumbo, Fourlis, Πλαίσιο
Λοιπές Coca Cola 3Ε, MIG


ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ
Pasal, Byte, Μινέρβα, Folli-Follie, Κανάκης, Autohellas


ΣΧΟΛΙΑ


ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η δρομολόγηση διαδικασιών εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό χώρο προδιαθέτει για καλή πορεία των σχετικών τίτλων, καθώς οι ενοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και η συγκρότηση ισχυρών και διεθνώς ανταγωνιστικών ομίλων ήταν απαίτηση των καιρών και της αγοράς. Διαφαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο θα φροντίσουν να θωρακισθούν κεφαλαιακά, αλλά και ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες που θα τους επιτρέπουν επεκτατικές κινήσεις.
Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τους τραπεζικούς τίτλους ήδη αναθερμάνθηκε, ενώ δεν λείπουν και οι ενδείξεις ότι μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού (χρηματοπιστωτικοί αλλά και επενδυτικοί, από χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός αυτής) θα ήθελαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιες κινήσεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα τραπεζικά χαρτιά -δεδομένης και της προηγούμενης μεγάλης υποσώρησης των τιμών τους- φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Η δραστική αναδιάρθρωση που επιχειρείται στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται ότι θα ευνοήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με επακόλουθο τη σχετική αύξηση του ενδιαφέροντος και για τις μετοχές των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.


ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Νέες άδειες εν όψει και λανσαρίσματα νέων παιχνιδιών, αλλά και είσοδος του ΟΠΑΠ σε νέους τομείς (διαδικτυακό στοίχημα) θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα διαμορφώσουν ένα ενδιαφέρον τοπίο με έντονη κινητικότητα και υψηλούς τζίρους. Ο συγκεκριμένος κλάδος, άλλωστε, έχει διαχρονικά δείξει ότι συγκαταλέγεται στους “αμυντικούς”, ήτοι ότι δεν επηρεάζεται από γενικότερες κρίσεις, ίσως επειδή ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις ο κόσμος έχει ανάγκη να αγοράζει ελπίδα.


ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ
Σε μετοχές εταιρειών που έχουν κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς οι προβλέψεις για την ζήτηση στο εγχώριο πεδίο είναι απαισιόδοξες, αλλά η διαδικασία της ανάκαμψης είναι ήδη ορατή σε πολλές άλλες χώρες. Τέτοιες εταιρείες είναι εξ ορισμού οι μεταλλουργικές όπως οι εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίος και του Ομίλου Βιοχάλκο, καθώς και οι Αλουμύλ και Alco Hellas, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία σε ξένες αγορές.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ASSET MANAGEMENT
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ CHARTIS
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΒΑΡΔΑΣ, ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, FOLLI-FOLLIE, SPACE HELLAS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GOLDEN HALL
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site