Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2006                              

Τεύχος 319

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Φεβρουάριο του 2006


Στη διάρκεια του δεύτερου μήνα του έτους 2006, η διεθνής αγορά των εμπορευμάτων χαρακτηρίστηκε από σημαντική πτώση τιμών, υψηλή μεταβλητότητα, αλλά και αυξημένο όγκο συναλλαγών, κυρίως λόγω της πτωτικής κίνησης των ενεργειακών εμπορευμάτων. Η πορεία του δείκτη Commodities Research Bureau ήταν έντονα πτωτική στο πρώτο 20ήμερο του μήνα, στη συνέχεια έλαβε χώρα μια μικρή σχετικά αύξηση στις long θέσεις από τους επενδυτές, και τελικά εκ νέου πωλήσεις και προσπάθεια σταθεροποίησης. Η τιμή του δείκτη εμπορευμάτων CRB στη διάρκεια της αρχικής πτωτικής κίνησης προσέγγισε τις 320 μονάδες, κλείνοντας τελικά στις 324,84 μονάδες εν συγκρίσει με τις 348,14 μονάδες για το μήνα Ιανουάριο ’06. Παρά την καθοδική πορεία, η μη διάσπαση του κρίσιμου επιπέδου των 320 μονάδων στη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου ίσως να αποτελεί θετικό νέο για την αγορά, η οποία “χρειαζόταν” μια ισχυρή αποκομιδή κερδών. Η μεταβλητότητα στην αγορά των εμπορευμάτων εξακολουθεί να κινείται σε ανώτερα επίπεδα, συγκρινόμενη με τους ιστορικούς μέσους όρους, γεγονός το οποίο λαμβάνεται με ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές αν και βραχυχρόνια ευνοεί τις long θέσεις. Σε τεχνικούς όρους, βραχυπρόθεσμα, ο CRB πιθανότατα θα δοκιμάσει να διασπάσει δυναμικά τα επίπεδα των 330 μονάδων, ενώ στον αντίποδα οι στηρίξεις των 320 μονάδων και 315 μονάδων θα δοκιμασθούν σε περίπτωση συντήρησης της πλάγιας καθοδικής τάσης.
Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η οποία περιλαμβάνει τα πολύτιμα μέταλλα χρυσό, άργυρο, πλατίνα και παλλάδιο, ο δείκτης της πολύτιμων μετάλλων της Goldman Sachs διατηρήθηκε πάνω από τις 750 μονάδες στη μεγαλύτερη διάρκεια του εξεταζόμενου μήνα. Η τιμή του χρυσού διατηρήθηκε στα 560 δολάρια / ουγκιά και έδωσε ισχυρό ανοδικό τόνο στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, ενώ και το παλλάδιο με την πλατίνα κινήθηκαν ανοδικά. Για το μήνα Μάρτιο, κρίσιμο τεστ θα αποτελέσει η διατήρηση ή μη των 745 μονάδων αν και βραχυχρόνια αυτό θα είναι δύσκολο, αφού ή άνοδος από αρχές του 2006 είναι ιδιαίτερα έντονη. Έπειτα από την άνοδο στις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, ο δείκτης των βιομηχανικών μετάλλων (χαλκός, αλουμίνιο, χάλυβας, κ.ά.), κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από τα επίπεδα των 325 μονάδων, με τη δυναμική των τιμών να διατηρείται όμως σε υψηλά επίπεδα για το νέο του έτους. Τελικά, ο δείκτης έκλεισε στις 318,27 μονάδες, έναντι 325,11 μονάδων για το μήνα Ιανουάριο, με την ανοδική ορμή να «ηρεμεί» για ένα μήνα. Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων της Goldman Sachs στην εξεταζόμενη περίοδο, κινήθηκε θετικά, με την προσπάθεια διάσπασης των 225 μονάδων να είναι επιτυχημένη, κλείνοντας τελικά στις 225,22 μονάδες, έναντι 221,05 μονάδων. Ο δείκτης των ζώντων εμπορευμάτων κινήθηκε με υψηλή μεταβλητότητα για ακόμα ένα μήνα, συνεχίζοντας την πτωτική τάση του.
Ο δείκτης τελικά έκλεισε κάτω από τα επίπεδα των 220 μονάδων και πλέον υπάρχει μια πιο ήπια προοπτική για την πορεία της αγοράς. Η αγορά δεν διατηρεί πλέον την ισχυρή στήριξη στα επίπεδα των 220 μονάδων και μόνο η πιθανή προσέγγιση σε αυτά τα επίπεδα θα δημιουργήσει ενδεχομένως μία θετική προοπτική. Τέλος, ο δείκτης ενεργειακών πρώτων υλών κινήθηκε έντονα, με την τιμή του πετρελαίου να δίνει τον τόνο για την ευρύτερη αγορά για έναν ακόμα μήνα. Σε επίπεδο συνολικής αγοράς, ο δείκτης έκλεισε στα τα επίπεδα των 219,24 μονάδων, έναντι 245 μονάδων περίπου για τον προηγούμενο μήνα.


Ανάλυση:
Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης, Γεώργιος Α. Σαββάκης

  Περιεχόμενα
Editorial: ΞΕΚΙΝΑ Η «ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ» Χ.Α. ΚΑΙ Χ.Α.Κ.
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: των φρονίμων (επενδυτών) τα παιδιά...
Αφιέρωμα: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Αφιέρωμα: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Επενδύσεις: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ : Ανασκόπηση για το Μήνα Φεβρουάριο του 2006
Αφιέρωμα: ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: ΑΝΟΔΟΣ ΖΗΤΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ...
Αφιέρωμα: ΔΑΝΕΙΑ : Το δανειακό «οπλοστάσιο» των τραπεζών
Αφιέρωμα: LOGISTICS: ΣΥΝΕΧΩΣ ΨΗΛΟΤΕΡΑ!
¶ρθρο: Οι “Insiders” η Σημασία των Κινήσεών τους σε μία Χρηματιστηριακή Αγορά
¶ρθρο: ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ: ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

 Όροι και προϋποθέσεις του site