Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2010 - Τεύχος 364                              

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΝΤΕΞΑΝ,
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΕΣ

Μετοχές οργανισμών του δημόσιου τομέα και λίγοι τίτλοι της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκράτησαν το μέγεθος της πτώσης του Γενικού Δείκτη στο 34,69%, την περίοδο που τα συνήθη στηρίγματα ή και “ατμομηχανές” του Χ.Α. -τράπεζες, υγεία, κατασκευές και εταιρείες ακινήτων- έμειναν πολύ πίσω, καθώς οι επενδυτές δεν τους έδειχναν την εμπιστοσύνη με την οποία κάποτε τους περιέβαλαν.


 


από τον Στέφανο Κοτζαμάνη


Το 2010 ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την  ελληνική οικονομία και, επακολούθως, για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμη και οι αισιόδοξοι δεν γνώρισαν την οδό της σωτηρίας για τα δημόσια οικονομικά, δεν γνώρζαν αν η όποια οδός επιλεγεί θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, δεν γνώριζαν αν θα υπάρξουν σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στα μεγέθη και τις δραστηριότητες κάποιων από τους πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα καταστροφικό “ντόμινο” με άγνωστο τέρμα, συνέπειες και παράπλευρες απώλειες.
Σήμερα, με πολλά από τα παραπάνω να είναι γνωστά και να επιτρέπουν -συγκρατημένη έστω- αισιοδοξία, μπορεί κανείς να ρίξει μια ψύχραιμη ματιά στην ελληνική χρηματιστηριακή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και να συνάγει συμπεράσματα για το υπόλοιπο του 2010 αλλά και για τη συνέχεια. Ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν -εν μέσω μιας γενικότερα αρνητικής συγκυρίας, στην οποία επικρατούσε τρομερή αβεβαιότητα- οι μετοχές της “Σοφοκλέους”, εστιάζοντας ιδιαίτερα μάλιστα σε δύο κατηγορίες από αυτές:
· σε αυτές που έδειξαν ισχυρά σημεία αντίστασης στη “λαίλαπα”, ήτοι υποχώρησαν λιγότερο από τις πολλές ή ενδεχομένως και από τους χρηματιστηριακούς δείκτες, και
· σε αυτές που υποχώρησαν σε εν πολλοίς “αδικαιολόγητα” επίπεδα (προεξοφλώντας ίσως το αρνητικότερο των σεναρίων, το οποίο μάλλον αποφεύγεται), ήτοι διαπραγματεύονται με πολύ μεγάλο discount και ενδεχομένως θα άξιζαν σοβαρής εξέτασης από τους επενδυτές.
Μετοχές οργανισμών του δημόσιου τομέα και λίγοι τίτλοι της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκράτησαν το μέγεθος της πτώσης του Γενικού Δείκτη στο 34,69%, την περίοδο που τα συνήθη στηρίγματα ή και “ατμομηχανές” του Χ.Α. -τράπεζες, υγεία, κατασκευές και εταιρείες ακινήτων- έμειναν πολύ πίσω, καθώς οι επενδυτές (πρώτα οι ξένοι, αλλά ακολούθως και οι εγχώριοι) δεν τους έδειχναν την εμπιστοσύνη με την οποία τους περιέβαλαν μέχρι πρότινος.


ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η γενική εικόνα του “ταμπλό” στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν απογοητευτική. Από τις 256 μετοχές, οι 105 υποχρεώθηκαν σε πτώση μεγαλύτερη του 30% και μάλιστα οι 33 εξ αυτών σε πτώση που υπερέβη το 50%.
· Από τις 256 μετοχές, μόλις 34 (ούτε το 15%) σημείωσαν άνοδο. Μάλιστα, οι περισσότερες μετοχές της κατηγορίας αυτής είναι τίτλοι με χαμηλή εμπορευσιμότητα, ενώ ξεχωρίζουν για διάφορους λόγους οι Coca Cola 3Ε και Frigoglass (δύο καθαρά εξαγωγικοί όμιλοι), η ΑΤΕbank και εταιρείες με καλές οικονομικές επιδόσεις και θετικά νέα, όπως η Κανάκης, η ΕΛΓΕΚΑ, η Κρι Κρι κ.ά.
· Οι περισσότερες τράπεζες -και κυρίως οι μεγαλύτερες- υποχρεώθηκαν σε πτώση μεγαλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη. Έτσι είχαμε το -62% της Proton Bank, το -56,9% της Πειραιώς, το -56,4% της Γενικής, το -53,3% της Eurobank, ενώ πτώση μεταξύ του 50% και του 51% σημείωσαν οι Εθνική, Alpha Bank και Αττικής. Πτώση χαμηλότερη του 50% είχαμε για Κύπρου, Marfin-Λαϊκή, Εμπορική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
· Στους «αδύναμους κρίκους» του πρώτου εξαμήνου εντάσσονται μια σειρά κλάδοι, όπως οι κατασκευές και τα ακίνητα. Οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι έπεσαν όλοι περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη (ΓΕΚΤΕΡΝΑ -36,5%, Ελλάκτωρ -46,4%, J&P Άβαξ -47,8%), ενώ άνω του 50% ήταν οι απώλειες για άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως π.χ. ΑΕΓΕΚ, Intrakat και Μηχανική.
Μετοχικό «μούδιασμα» και στις μετοχές του κλάδου των ακινήτων, π.χ. με την Pasal και τη Lamda Development να υποχωρούν περισσότερο του 50%. Από τις πέντε μετοχές του κλάδου της ιδιωτικής υγείας, η μία (Πραξιτέλειο) τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης, ενώ με εξαίρεση το Υγεία (-14,5%) οι υπόλοιπες υποαπέδωσαν σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη: Euromedica -39,5%, ΙΑΣΩ -43,2%, Ιατρικό Αθηνών -46,6%.
Προβληματικός και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, όπου με εξαίρεση το -21,1% της Forthnet, είχαμε το -39,7% του ΟΤΕ και το -55,7% της Hellas On Line.


ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

Αντίθετα, πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τον μέσο όρο είχαν οι μετοχές των εταιρειών που ελέγχονται από το Δημόσιο. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 34,7%, ο ΟΠΑΠ έχασε 33,4%, η ΕΥΑΘ 17,4%, ο ΟΛΘ 16,6%, η ΕYΔΑΠ 10,1%, η ΔΕΗ 9,4% και ο ΟΛΠ μόλις 0,5%.
Από τις υπόλοιπες μετοχές που είχαν καλύτερη πορεία σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι Motor Oil (-32,3%), Ελληνικά Πετρέλαια (-25,1%), Τιτάν (-24,1%), Μυτιληναίος (-23,3%), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (-18,6%), Μέτκα (-16%), Βιοχάλκο (-15,6%), Fourlis -4,4% κ.ά.
Για αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις οι πραγματικές αποδόσεις είναι καλύτερες από τις προαναφερθείσες, καθώς έχουν ήδη αποκόψει το κουπόνι του μερίσματος. Στα αξιοσημείωτα επίσης των επιδόσεων του εξαμήνου είναι, μεταξύ άλλων, η -για πρώτη ίσως φορά έπειτα από πολλά χρόνια- αρνητική πορεία της μετοχής της Jumbo (-43,6%), το -49% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (εταιρείας με σαφή αμυντικά χαρακτηριστικά στην κρίση) και το -53% της Σιδενόρ, σε μια περίοδο όπου η τιμή του χάλυβα είχε μεγάλη άνοδο.


ΤΟ “ΜΗΝΥΜΑ” ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ P/BV
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους μετόχους πολλών εισηγμένων εταιρειών η πολύ χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση πολλών εταιρειών σε σύγκριση με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους (δείκτης P/BV). Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται ότι τόσο “ελκυστικοί” δείκτες δεν μπορούν να διατηρηθούν επ’ άπειρον και ενδεχομένως να άξιζε τον κόπο κάποιος να τοποθετηθεί σήμερα στο Χ.Α. με μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Θεωρητικά, η αποτίμηση της μετοχής θα πρέπει να είναι ανώτερη από τη λογιστική της αξία, καθώς στην τελευταία δεν καταγράφονται ορισμένα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών, όπως η φήμη και η πελατεία, η αξία πρόσβασης σε ένα μεγάλο πελατολόγιο, τυχόν ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων κ.λπ.
Άρα, όταν ο δείκτης P/BV είναι χαμηλότερος της μονάδας, αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής όχι μόνο δεν πληρώνει τίποτε για να αποκτήσει τα μη καταγεγραμμένα στον ισολογισμό περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, αλλά επί πλέον αγοράζει τα καταγεγραμμένα περιουσιακά στοιχεία με έκπτωση. Με δεδομένο λοιπόν ότι σήμερα η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών αποτιμάται στο ταμπλό με P/BV σαφώς χαμηλότερο της μονάδας, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το Χ.Α. είναι μακροπρόθεσμα υποτιμημένο, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ για μέση ετήσια άνοδο 2,4% στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2020 (η αντίστοιχη εκτίμηση του ΙΟΒΕ αναφέρει ρυθμό ανάπτυξης +3,5%).
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθούν και τα σημαντικά μειονεκτήματα του δείκτη P/BV στην αποτίμηση των εταιρειών, καθώς σε αυτόν δεν συνεκτιμώνται παράγοντες όπως η κερδοφορία και η κεφαλαιακή διάρθρωση. Συχνά μάλιστα, με πολύ χαμηλό δείκτη εμφανίζονται προβληματικές εταιρείες με ζημιογόνα αποτελέσματα, με ανεπαρκή ρευστότητα και αμφίβολες προοπτικές.
Άρα λοιπόν, ο συνδυασμός των σημερινών P/BV με το σενάριο της επαλήθευσης των προβλέψεων του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά κέρδη στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας όπως το τρέχον και με τη χώρα να έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει ένα έντονο δημοσιονομικό πρόβλημα, οι όποιες προβλέψεις κάθε άλλο παρά ασφαλείς μπορεί να είναι.


ΤΕΡΑΣΤΙΟ DISCOUNT
Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, προκύπτει ότι από 266 μετοχές:
1. Μόλις οι 56 (κάτι περισσότερες από 1 στις 5) είναι διαπραγματεύσιμες πάνω από τη λογιστική τους αξία (P/BV>1). Στην κατηγορία μάλιστα αυτή δεν περιλαμβάνονται μόνο εταιρείες με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις (π.χ. Coca Cola Τρία Έψιλον, Frigoglass, Vivartia, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Folli Follie, METKA κ.ά.), αλλά επίσης και όμιλοι με χαμηλά ίδια κεφάλαια ή ακόμη και τίτλοι με πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα.
2. 140 (δηλαδή κάτι παραπάνω από τις μισές) είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτη P/BV<0,5, δηλαδή η χρηματιστηριακή τους αξία στις 8/7/2010 ήταν μικρότερη από το 50% των ιδίων κεφαλαίων τους! Μάλιστα, 74 μετοχές (η μία στις τέσσερις της Σοφοκλέους) είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από το 30% των ιδίων κεφαλαίων τους…
3. Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις γίνεται ακόμη χειρότερη αν υπολογιστούν και οι εταιρείες εκείνες που διαθέτουν αρνητικά ίδια κεφάλαια (π.χ. Ιπποτούρ, Κλωνατέξ, Ευρωπαϊκές Συμμετοχές κ.ά.).
Εξετάζοντας την κατάσταση κατά κλάδο, διαπιστώνουμε ότι:
· μόνο μία τράπεζα (Εμπορική) διαπραγματεύεται πάνω από τη λογιστική της αξία και περίπου οι μισές κάτω από το μισό της λογιστικής τους αξίας: Proton Bank 0,15, Marfin-Λαϊκή 0,36, Πειραιώς 0,41, Alpha Bank 0,42, Γενική 0,44, Αττικής 0,50, Eurobank 0,52, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 0,57, Εθνική Τράπεζα 0,65, ΑΤΕbank 0,71 και Τράπεζα Κύπρου 0,87.
· η κρίση που πλήττει τον κατασκευαστικό κλάδο δεν άφησε ανεπηρέαστες στο ταμπλό ούτε και τις μεγαλύτερες δυνάμεις του χώρου. Έτσι, έχουμε τις περισσότερες εισηγμένες του κλάδου με πολύ χαμηλό δείκτη P/BV (π.χ. Μοχλός 0,10, Αττικάτ, 0,19, Μηχανική 0,28, Προοδευτική 0,26, κ.ά.). Ωστόσο, με δείκτες χαμηλότερους της μονάδας διαπραγματεύονται η J&P Άβαξ (0,39), η Ελλάκτωρ (0,55) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,63).
· καλύτερες τιμές P/BV σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Χ.Α. έχουν τα λεγόμενα “κρατικόχαρτα”, γεγονός που ενδεχομένως να ερμηνεύεται από τον μικρότερο κίνδυνο που διατρέχουν, ή από τις προσδοκίες του προγράμματος αποκρατικοποίησης, ή τέλος από τις πολύ υψηλές τους κερδοφορίες. Έτσι, έχουμε μεν τιμές χαμηλότερες της μονάδας για τη ΔΕΗ (0,41) και την ΕΥΔΑΠ (0,68), αλλά ψηλότερα από τη μονάδα κυμαίνονται οι τιμές του δείκτη για τον ΟΛΘ (1,08), την ΕΥΑΘ (1,48), τον ΟΛΠ (2,68) και τον ΟΠΑΠ (5,65).


ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Πέρα από τις προαναφερθείσες εταιρείες, με δείκτη P/BV χαμηλότερο της μονάδας είναι διαπραγματεύσιμες και πολλές άλλες μετοχές σημαντικών εισηγμένων, άρα -υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω- κάποιος θα μπορούσε να τις θεωρήσει “υποτιμημένες”.
Η MIG, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται με P/BV 0,21, η Forthnet με 0,35, η Lamda Development με 0,37, η Βιοχάλκο με 0,65, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 0,77, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με 0,72, η ΑΓΕΤ Ηρακλής με 0,45, η Σιδενόρ με 0,43, το Υγεία με 0,45, το ΙΑΣΩ με 0,92, η Τιτάν με 0,93 κ.λπ.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ, PhD
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ (ΕΕΠΑΜΑ)
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΕΞΑΓΟΡΕΣ
ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Οι αξίες κατά το πρώτο εξάμηνο, επηρεάστηκαν κυρίως από την «πιστοληπτική κρίση των κρατών», κάτι που εξ άλλου αναμενόταν. Όμως, η διάρκεια της κρίσης είναι αυτή τη φορά λίγο μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως σε παρόμοιες φάσεις του κύκλου. Χρηματιστηριακά, προοπτικές και κίνδυνοι χορεύουν πλέον σε ένα ταγκό, που απειλεί όχι μόνο να εξουθενώσει τους θεατές του χορού, δηλαδή τις αγορές ομολόγων και μετοχών, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Οι αποτιμήσεις τραπεζικών τίτλων στην Ελλάδα συμπιέζονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις άλλων εταιρειών η σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς εταιρικά κέρδη έχει φτάσει το 2 ή 3, σε απαξιωτικά δηλαδή επίπεδα.
Κοιτάζοντας στο προηγούμενο εξάμηνο, η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ως αποτέλεσμα όχι μόνο χειρότερων δεδομένων από ξένες αγορές, κάτι που είναι ορατό από καιρό, αλλά και ενδεχομένως όχι βέλτιστων χειρισμών αντιμετώπισης από πλευράς πολιτείας. Στην παρούσα χρονική περίοδο, επικρατεί στην πολιτεία η αντίληψη ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε πειθήνια τις λύσεις που μας προτείνουν στελέχη είτε του ΔΝΤ είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η αντίληψη στην ακραία της εκδήλωση ίσως είναι όχι μόνο λαθεμένη, αλλά και εθνικά επιζήμια ως και επικίνδυνη. Εθνικά επιζήμια, διότι τα συμφέροντα του «δανειστή» με τον «δανειζόμενο» όχι απλά δεν συμπίπτουν, αλλά συχνά είναι αντίθετα. Η αντιμετώπιση αυτή είχε και χρηματιστηριακές επιπτώσεις στην αγορά των μετοχών, οδηγώντας τις χρηματιστηριακές αξίες στην προσέγγιση των προηγουμένων χαμηλών. Στην Ελλάδα, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, τόσο σε σχέση με τη χρονική διάρκεια όσο και το ύψος του, είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε εξεταστεί και εφαρμοστεί άμεσα και η ολιγωρία εφαρμογής δεν βοηθάει.
Παγκοσμίως, πάντως, η κατάσταση αν και περιέχει κινδύνους είναι διαχειρίσιμη. Κίνα, Ιαπωνία, και ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, κάτι που ευνοεί το διεθνές εμπόριο, την ζήτηση πρώτων υλών και τα εταιρικά κέρδη. Θα αναμέναμε επομένως ότι στην παρούσα φάση του οικονομικού-χρηματιστηριακού κύκλου, μετά το μικρό διάλειμμα που βιώσαμε, ότι θα συνεχιστεί παγκοσμίως η άνοδος των τιμών των μετάλλων και μετοχών κατά το δεύτερο μισό του έτους, ενώ θα υπάρξει σταδιακή πτώση του ενδιαφέροντος σε ομόλογα. Διατηρούνται οι προϋποθέσεις περαιτέρω ανόδου της τιμής του χρυσού, επίσης.


ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Από πλευράς κλάδων, οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που σχετίζονται με βαριά βιομηχανία και ιδιαίτερα οι μεταλλουργικές εταιρείες, αναμένεται να σταθούν κερδισμένες από την φάση που διανύουμε, διότι η άνοδος της ζήτησης στην αμερικανική αγορά, και στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή, θα επιτρέψει καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων αυτών -παγκοσμίως και στην Ελλάδα- και ταχεία επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία. Ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των εταιρειών αυτών αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη, κάτι που θα έχει συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, παρ' ό,τι οι ελληνικοί τραπεζικοί τίτλοι εμφανίζονται υποτιμημένοι, θα επιτραπεί ουσιαστική ανατίμησή τους, αλλά με σημαντικές διακυμάνσεις, καθώς οι τιμές τους θα επηρεάζονται δραματικά από την εξέλιξη των δεδομένων του δημόσιου χρέους όσο και από την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στην εσωτερική αξία των μετοχών των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι ο μόνος συστηματικός σύμμαχος της χώρας μας και των εταιρειών μας αυτή την εποχή. Θετικό είναι, σε αυτή τη συγκυρία, το ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός στην Ευρωζώνη μέσω διευκολύνσεων από την Κεντρική Τράπεζα περιορίζεται σε ύψος μικρότερο από ό,τι αναμενόταν και εκείνου που απαιτήθηκε στο παρελθόν.
Οι χρηματιστηριακοί, πάντως, κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί για την Ευρωζώνη, καθώς η πιθανότητα επιστροφής στην ύφεση λόγω λιτότητας είναι υψηλή κάτι που μεταθέτει την δυναμική ανόδου στην αμερικανική αγορά. Οι αποφάσεις περιοριστικής πολιτικής που λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα οδηγήσουν σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ στην ΕΕ κατά 2% και των εταιρικών κερδών κατά 7%, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεών μας. Μετά ένα μικρό διάλειμμα, στο οποίο οι ευρωπαϊκές μετοχές έδειξαν σημάδια υπεραπόδοσης, η αμερικανική αγορά μετοχών θα συνεχίσει να υπεραποδίδει στις αρχές του 2010 έναντι των άλλων μετοχικών αγορών, καθώς ευνοείται από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της κυρίαρχης αυτής οικονομίας. Ευτυχώς, η βαρύτητα της αμερικανικής οικονομίας στις χρηματιστηριακές αξίες είναι σημαντικότερη από εκείνη της ευρωπαϊκής. Αν στις επόμενες βδομάδες οι μακροοικονομικές ενδείξεις συνεχίσουν να συνηγορούν προς ισχυρή ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και ασιατικές χώρες, εκτιμάμε ότι οι κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης των παγκόσμιων αγορών είναι περιορισμένοι.
Στην χώρα μας, κρίνοντας από το τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν προγράμματα σταθερότητας, η χρηματιστηριακή αγορά έχει τις προϋποθέσεις να διαφοροποιηθεί θετικά έναντι ξένων αγορών από το τέλος του καλοκαιριού και επί έξι έως εννέα μήνες, μετά από μία μακρά περίοδο υποτίμησης. Ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, αυτή η άνοδος θα είναι δύσκολο να είναι γενικευμένη σε αυτή τη φάση. Οι ελληνικές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θα είναι δύσκολο να μπουν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η χρηματιστηριακή τους αξία δεν επιτρέπει την εισδοχή ξένων επενδυτών σε αυτές, ενώ επίσης οι αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας θα μειώσουν τα εταιρικά κέρδη σε εταιρείες με εγχώρια δραστηριότητα, κατηγορία στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, παρά το όφελος από τη μείωση του εργατικού κόστους.
· Το παρόν δεν αποτελεί οδηγό για επενδύσεις σε μετοχές ή άλλους τίτλους.


DAVID KARSBØL
ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ SAXO BANK

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ
Η Saxo Bank, στην οικονομική της επισκόπηση για το Γ’ Τρίμηνο του 2010, αναφέρει ότι η κρίση δεν έχει περιορισθεί και ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στη συνέχιση των τεράστιων ανισορροπιών στις αγορές κρατικών χρεών. Η Saxo Bank εξακολουθεί να αναμένει πολύ χαμηλά επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες (ΕΚΤ, Fed) στο εγγύς μέλλον, λέει ο David Karsbøl, Chief Economist της Saxo Bank.
Η Τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές των μετοχών θα πέσουν, βασιζόμενη στις υποθέσεις ότι είναι πιθανή μια επιβράδυνση στην Κίνα και ότι λόγω της συνεχιζόμενης αποσταθεροποίησης στις χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), οι αγορές Ομολόγων θα απαιτήσουν μια αντίδραση από τα πιο ισχυρά κράτη μέλη της Ευρωζώνης και οι περικοπές των κυβερνητικών δαπανών θα είναι δρακόντειες.
Αναμένονται υψηλά κέρδη αυτή την περίοδο, το οποίο ωστόσο αποδίδεται στην περικοπή δαπανών και όχι στην ισχυρή ανάπτυξη. Ο David Karsbøl δεν αναμένει πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη σύντομα. Οι ανησυχίες σχετικά με την επαναρύθμιση των στεγαστικών δανείων Alt-A (Alternative A-Paper) και Option ARM (adjustable rate mortgages) – στις ΗΠΑ και την περαιτέρω διόγκωση των χρεοκοπιών και των αδυναμιών εξυπηρέτησης δανείων θα συμβάλουν και αυτές στην αρνητική πορεία των μετοχών.
Σχολιάζοντας την επισκόπηση, ο David Karsbøl είπε τα εξής:
“Η σημερινή κρίση χρέους στις χώρες PIIGS δεν έχει περιορισθεί και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν από αυτήν είναι να μειωθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο δραστικά από όσο συμβαίνει σήμερα. Οι αλόγιστες κυβερνητικές δαπάνες εκτοπίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση και αναμένουμε ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στη συνέχιση των τεράστιων ανισορροπιών στις αγορές κρατικών χρεών. Οι περικοπές στο γερμανικό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, είναι μια καλή αρχή, δεν είναι όμως αρκετές.»
Επί πλέον, ο David Karsbøl σημείωσε τα εξής:
«Είναι σαφές ότι τα μακροοικονομικά ζητήματα κυριαρχούν εκ νέου στις αγορές των μετοχών. Δεν αναμένουμε διπλή ύφεση στα κέρδη αλλά εξισορρόπηση, και παρόλο που βλέπουμε μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη του κινδύνου, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις θα σημειώσουν πιθανότατα ικανοποιητικά κέρδη, δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση. Η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι πολύ πιθανόν να ενισχυθεί έντονα ως αποτέλεσμα αυτού, κι έτσι η συμβουλή μας προς τους επενδυτές είναι να παραμείνουν επιφυλακτικοί».

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ASSET MANAGEMENT
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ CHARTIS
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΒΑΡΔΑΣ, ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, FOLLI-FOLLIE, SPACE HELLAS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GOLDEN HALL
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site