Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2010 - Τεύχος 364                              

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY


ΒΡΑΒΕΙΑ EUROMONEY:
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η απόδοση κεφαλαίου της Credit Suisse το 2009 ανήλθε στο 18% και ήταν χαμηλότερη μόνο από αυτή της Goldman Sachs που ήταν στο 23%. Όμως ενώ η Goldman είχε επενδεδυμένα κεφάλαια με αυξημένο ρίσκο ύψους 432  δισ. δολ. η Credit Suisse είχε μόνο 215 δισ. δολ.


Τα βραβεία των καλύτερων του τραπεζικού κλάδου παγκοσμίως “απένειμε” μέσα από τις σελίδες του για τη χρονιά που πέρασε το περιοδικό Εuromoney. Μεγάλη νικήτρια αναδείχτηκε η Credit Suisse που ανακηρύχθηκε ως η κορυφαία τράπεζα στον κόσμο για τις συνολικές της υπηρεσίες. Στις επιμέρους βραβεύσεις σε διάφορες κατηγορίες την κορυφή κατέκτησαν μεταξύ άλλων η  Deutsche Bank(επενδυτική τράπεζα της χρονιάς), η Goldman Sachs (καλύτερος οίκος στις συγχωνεύσεων και απορροφήσεις) η Morgan Stanley (καλύτερος οίκος για τις αγορές εμπορευμάτων), η BNP Paribas (καλύτερη τράπεζα στα επιχειρηματικά σχέδια) και η HSBC (η καλύτερη στο wealth management) . Τον τίτλο της καλύτερης τράπεζας σε Ελλάδα και Κύπρο κατέκτησαν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου αντιστοίχως.


CREDIT SUISSE:
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Credit Suisse αναδείχθηκε ως η κορυφαία τράπεζα παγκοσμίως από το περιοδικό Euromoney, για το 2010. Ο επικεφαλής της τράπεζας, Brady Dougan , ανέλαβε το Μάιο 2007 τρεις μήνες δηλαδή περίπου πριν χτυπήσουν τα πρώτα κύματα κρίσης το χρηματοπιστωτικό κλάδο. Τώρα τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων έχει το προνόμιο να είναι ένας από τους μακροβιότερους επικεφαλής μεγάλης παγκόσμιας τράπεζας. Το μεγάλο επίτευγμα του είναι ότι η  Credit Suisse όχι μόνο επιβίωσε αλλά αναπτύχθηκε. Μόλις πριν λίγα χρόνια οι ανταγωνιστές είχαν σχεδόν ξεγράψει την  ελβετική τράπεζα. Θεωρούσαν ότι οι μέρες δόξας της ανήκαν σε μίαν άλλη παλιά εποχή, που μπορεί να ευημερούσε αλλά σε επενδυτικό επίπεδο είχε χάσει το δρόμο της και έπαιζε στις μικρές κατηγορίες. Η άποψή τους όμως για την Credit Suisse άλλαξε δραματικά. Τώρα πλέον θεωρείται ως η κορυφαία ιδιωτική τράπεζα στον κόσμο η οποία μάλιστα έδειξε στον τραπεζικό κλάδο το δρόμο της διαφάνειας.
Το επενδυτικό σκέλος  της Credit Suisse θεωρείται ως το μοντέλο του μέλλοντος, το οποίο κάθε άλλη τράπεζα θα ήθελε να υιοθετήσει. Η τράπεζα θεωρείται χαμηλού ρίσκου και κεφαλαιακά επαρκής, και το μοντέλο που ακολουθεί ταιριάζει με τις αλλαγές κανονισμών που οι αρχές επιβάλλουν, περισσότερο από κάθε ανταγωνιστή της. Οι κεφαλαιακοί της δείκτες είναι μεταξύ των υψηλότερων του κλάδου με τον Tier 1 να βρίσκεται στα επίπεδα  του 16,4%. Η απόδοση κεφαλαίου της το 2009 ανήλθε στο 18% και ήταν χαμηλότερη μόνο από αυτή της Goldman Sachs που ήταν στο 23%. Όμως ενώ η Goldman είχε επενδεδυμένα κεφάλαια με αυξημένο ρίσκο ύψους 432  δισ. δολαρίων η Credit Suisse είχε μόνο 215 δισ. δολάρια.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η απόδοση κεφαλαίου της Credit Suisse αυξήθηκε στο 22%. Και όλα αυτά ο Dougan τα κατάφερε υιοθετώντας ένα συνεργατικό στυλ διοίκησης που παραπέμπει σε υψηλού επιπέδου διευθύνοντες συμβούλους προηγούμενων δεκαετιών. Τώρα όμως αντιμετωπίζει την πρόκληση να συνεχίζει να αναπτύσσει την Credit Suisse τη στιγμή που οι ανταγωνιστές ψάχνουν τρόπους να αντιγράψουν μεγάλο μέρος από το επιτυχημένο μοντέλο του και προσπαθούν μάλιστα να το μεγαλώσουν και να το βελτιώσουν. Θα μπορέσει λοιπόν η Credit Suisse να μείνει στην πρωτοπορία των εξελίξεων;


DEUTSCHE BANK:
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η Deutsche Bank κατόρθωσε να επαναφέρει τα έσόδα της από επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες  στα προ κρίσης επίπεδα. Για να συμβεί αυτό απαιτήθηκε η ολοκληρωτική διόρθωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ώστε αυτές να εστιάζουν στη ροή πελατών στις κεφαλαιαγορές παρά στην υποστήριξη των υφιστάμενων συναλλαγών. Οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν από αυτή τη μειωμένου ρίσκου εκδοχή.
Η Deutsche Bank εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται ως παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση επενδυτικού ρίσκου και στη διαχείριση ρευστών στοιχείων ενεργητικού όπως χρεόγραφα σταθερού  εισοδήματος, αγοραπωλησίες νομισμάτων και πιστωτικών τίτλων. Τον προηγούμενο χρόνο κατάφερε να αναβαθμίσει σημαντικά τις δραστηριότητες της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενώ συνεχίζει να χτίζει τις συναλλαγές της στην αγορά εμπορευμάτων.
Πάντως σε μία χρονιά που η Deutsche Bank δεν κατέκτησε καμία πρωτιά σε επιμέρους κατηγορία δραστηριοποίησης είναι ψηλά στη λίστα στις περισσότερες από αυτές. Είναι αυτή η δυνατή της παρουσία σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, που την κατατάσσει ως την επενδυτική τράπεζα της χρονιάς σε παγκόσμια βάση. Και αυτό που κάνει την επίδοση της πραγματικά αξιοθαύμαστη είναι ότι η βράβευση της επιτεύχθηκε σε μία χρονιά που μετασχημάτισε όλες τις δομικές της δραστηριότητες , αναμόρφωσε το μοντέλο της, μείωσε το ρίσκο, το ενεργητικό της και μείωσε το προσωπικό της.
Καμία από τις άλλες μεγάλες τράπεζες που επιβίωσαν όπως, όπως οι Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan δεν πραγματοποίησαν τόσο μεγάλες αλλαγές και μάλιστα εκτελώντας αυτές τις αλλαγές να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και υπηρεσίες στους πελάτες τους.


GOLDMAN SACHS:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ & ΕΞΑΓΟΡΕΣ

Αφού η φήμη της κυλίστηκε στη λάσπη η Goldman Sachs συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Δηλαδή να είναι σύμβουλος στα μεγαλύτερα deals που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο.
Καθώς οι αγορές ομολόγων ανέκαμψαν από τα χαμηλά Μαρτίου του 2009 και εμφανίστηκαν τα σημάδια μίας αδύναμης έστω οικονομικής ανάκαμψης, άρχισαν σιγά σιγά να αυξάνουν και τα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ο Γουόρεν Μπάφετ στοιχημάτισε στην ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας με την συναλλαγή των 35,9 δισ. δολαρίων για τη σιδηροδρομική εταιρεία Burlington Northern Santa Fe. Αυτό που είχε σημασία στην εν λόγω συναλλαγή δεν ήταν τόσο το μέγεθος της αλλά ο συμβολισμός της που υποδείκνυε κλίμα ανάκαμψης στις ΗΠΑ. «Αυτόκλητα» και επιθετικά deals επανεμφανίστηκαν στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένων και συμφωνιών μεταξύ επιχειρήσεων από διαφορετικές χώρες.
Κανένα από αυτά δεν ήταν πιο επιθετικό από το χτύπημα της Kraft Food για την βρετανική Cadbury, για την οποία η αμερικάνικη εταιρεία εκταμίευσε 21,4 δισ. δολάρια. Deals που δεν ολοκληρώθηκαν εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο τέλος του 2008 και το 2009, αναγεννήθηκαν και ξαναπήραν μορφή. Παράδειγμα η Αγγλοαυστραλιανών συμφερόντων μεταλλευτική εταιρεία BHP Billiton η οποία είχε τεθεί εκτός συναγωνισμού για την απόκτηση της ανταγωνιστικής της Rio Tinto, λόγω της κρίσης, επανήλθε και ολοκλήρωσε το ντιλ έναντι 58 δισ. δολαρίων. Στην Ευρώπη η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών ήταν μικρότερη  αλλά κάποια deals βρίσκονταν στα σπάργανα με κάποιους κρατικούς οργανισμούς υπό ανάπτυξη χωρών να παίζουν σημαντικό ρόλο. Πίσω από τα όλα τα προαναφερθέντα deals βρέθηκε η Goldman Sachs.


MORGAN STANLEY:
ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Η εμπειρία του διεθνούς οίκου του επιτρέπει να αναπτύξει τα καλύτερα νέα προϊόντα και να εκτελεί τα πιο εντυπωσιακά deals. Οι αγορές εμπορευμάτων στο σύνολο τους έχουν «ηρεμήσει» τους τελευταίους 12 μήνες, σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Ωστόσο όσο τα χαμηλά επιτόκια θα πιέζουν τους επενδύτές να βρίσκουν άλλους τρόπους να βγάζουν κέρδη, οι αγορές εμπορευμάτων και άλλων στοιχείων ενεργητικού θα αναπτύσσονται σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον. Οι τράπεζες εξακολουθούν να αναπτύσσουν τη φυσική και χρηματοοικονομική δυνατότητα τους να πραγματοποιούν συναλλαγές εμπορευμάτων.
Οι εξαγορές της JPMorgan στα εμπορεύματα δεν μειώθηκαν. Στα μέσα Ιουνίου μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αγόρασε τα (εκτός ΗΠΑ)  χρεόγραφα εμπορευμάτων της RBS Sempra έναντι 1,7 δισ. δολαρίων μία συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά από την αντίστοιχη εξαγορά στοιχείων ενεργητικού από την εταιρεία EcoSecurities στο τέλος του 2009 ύψους 204 εκατ. δολαρίων. Οι Barclays Capital, Deutsche Bank και Morgan Stanley ήταν λιγότερο θορυβώδεις στις κινήσεις τους τη χρονιά που πέρασε αλλά τα deals στα οποία συμμετείχαν και τα προϊόντα που δημιούργησαν βοήθησαν στην εξέλιξη της αγοράς.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ FACTORING-FORFAITING
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ASSET MANAGEMENT
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ CHARTIS
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΦΑΚΕΛΟΙ ΒΑΡΔΑΣ, ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, FOLLI-FOLLIE, SPACE HELLAS
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GOLDEN HALL
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ EUROMONEY
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site