ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο

CEO & CSR 2007: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Επιχειρηματική Στρατηγική”

 

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 31/10/2007 στο Hilton Αθηνών το Συνέδριο CEO & CSR 2007: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Επιχειρηματική Στρατηγική” το οποίο διοργάνωσε η MetaHolding A.E. (Money Conferences) σε αποκλειστική συνεργασία με τη EuroCharity, Εταιρεία λειτουργίας και διαχείρισης του Ελληνικού Οδηγού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (www.eurocharity.org) και το Centre for Sustainability & Excellence (CSE).

Το συνέδριο διεξήχθει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.), της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.) και του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Χ.Β.).

                 
κ. Σταύρος Καλαφάτης

κ. Thomas Countryman

κα. Imogen Dillon-Hatcher

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική διάσταση της ΕΚΕ όσο και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την προώθηση των αρχών της ΕΚΕ στις Ελληνικές επιχειρήσεις. Τη σκυτάλη πήρε ο Επιτετραμένος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα κ. Thomas Countryman, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ και τα επιχειρηματικά και φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη του θεσμού της ΕΚΕ στις ΗΠΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα Αμερικανικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υιοθετήσει στρατηγικά την ΕΚΕ στην επιχειρηματική τους λειτουργία. Στη συνέχεια η Διευθύνουσα Σύμβουλος της FTSE κα. Imogen Dillon-Hatcher στη βασική της ομιλία, αποτύπωσε με εντυπωσιακά μεγέθη το μέγεθος της αγοράς των υπεύθυνων επενδύσεων η οποία αποτιμάται πλέον σε τρισεκατομμύρια ευρώ.

 

1ο Πάνελ

Στο πρώτο πάνελ «Η Ηγεσία της ΕΚΕ: Οι Επιπτώσεις της ΕΚΕ στις Εισηγμένες Επιχειρήσεις» ο οικονομικός δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κώνστας κατάφερε να συντονίσει με επιτυχία μια ομάδα εκπροσώπων χρηματοοικονομικών οίκων (κα. Imogen Dillon-Hatcher, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FTSE, κ. Jonathan Winslade, Senior Relationship Manager, SAM Indexes και κ. Philippe Spicher, Διευθύνων Σύμβουλος της SiRi Company), καθώς και έναν εκπρόσωπο του νομικού χώρου (κ. Δημήτρης Παρασκευάς, Διευθύνων Εταίρος, Δικηγορική Εταιρεία Παρασκευάς, Πρόεδρος Ιδρύματος Παρασκευάς), αποδεικνύοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εκτός από τα κλασσικά οικονομικά κριτήρια, η αξιολόγηση των επιχειρήσεων από χρηματοοικονομικούς οίκους περιλαμβάνει πλέον σε βαθμό έως και 50% περιβαλλοντικά (επίδραση κλιματικής αλλαγής, εκπομπές διοξειδίου, κ.λπ.) και κοινωνικά κριτήρια (αρχές και πολιτική ΕΚΕ, κοινωνικοί απολογισμοί, κ.λπ.), καθώς και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης (διασφάλιση ανεξαρτησίας οργανωτικών δομών, διαφάνεια, διαχείριση μετοχικών και επενδυτικών σχέσεων, κ.λπ.).

 

Ο κ. Peter Koster, Πρόεδρος του European Climate Exchange στη βασική του τοποθέτηση παρουσίασε τη φιλοσοφία, τη δομή και τη χρησιμότητα ενός νέου επενδυτικού εργαλείου που ακούει στο όνομα διαπραγμάτευση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Οι σύνεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία αυτής της σύγχρονης χρηματιστηριακής αγοράς η οποία μεγαλώνει με εξαιρετικά ραγδαίους ρυθμούς.

κ. Peter Koster

 

2ο Πάνελ

Το δεύτερο πάνελ «Η Επιτυχία της ΕΚΕ: Επιχειρηματικότητα έξω από τα συνηθισμένα» συντόνισε ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος για την ΕΚΕ στην ΕΡΤ Α.Ε. κ. Περικλής Βασιλόπουλος, με συμμετέχοντες τον κ. Peter Koster, Πρόεδρο του European Climate Exchange, τον κ. Νίκο Αυλώνα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του CSE, τον κ. Εμμανουήλ Περάκη, Επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής για το ISO 26000 για την Κοινωνική Υπευθυνότητα και την κα Ντέπη Τζιμέα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του ΟΤΕ. Βασικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για την ενσωμάτωση αρχών ΕΚΕ πρέπει πρωτίστως να αναλογιστούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδράσεις της επιχειρηματικής τους λειτουργίας σε όλους τους κοινωνικούς τους εταίρους πριν σχεδιάσουν και υλοποιήσουν μια πολιτική ΕΚΕ. Επιβεβαιώθηκε επίσης για άλλη μια φορά η τάση των καταναλωτών να επιβραβεύουν τις κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες πληρώνοντας ακόμα και ακριβότερα τα προϊόντα τους με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων ενώ όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι ο δρόμος προς την ΕΚΕ απαιτεί την υιοθέτηση ενός συστήματος διοίκησης με συγκεκριμένη στοχοθέτηση, πρόβλεψη, προγραμματισμό ενεργειών και μεθόδους αποτίμησης και αναφορών (reporting).

 

 

«Ψηφιακά Νεκροταφεία»

Κατά τη διάρκεια του γεύματος προβλήθηκε ειδική έκδοση του εξαιρετικού ντοκυμαντέρ ΕΞΑΝΤΑΣ του κ. Γιώργου Αυγερόπουλου, Δημοσιογράφου της ΕΡΤ Α.Ε. με τίτλο «Ψηφιακά Νεκροταφεία», δίδοντας με τον πιο πειστικό τρόπο τους πολύπλευρους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε «χωματερές ανακύκλωσης» σε χώρες της Άπω Ανατολής.

 

Στη συνέχεια το CSE παρουσίασε θεματικό εργαστήριο αναφορικά με τη σημασία της στρατηγικής της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των απολογισμών, με συμμετέχοντες τους κ.κ. Νίκο Αυλώνα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του CSE, Δρ. Φωτεινή Σφακιανάκη, CSR Communication Specialist και τον κ. Στέλιο Σταυρίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Piscines Idealles.

 

Ο τελευταίος βασικός ομιλητής κ. Paul Simpson, Chief Operating Officer, Carbon Disclosure Project (CDP), επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων –από την πλευρά μιας εκ των σημαντικότερων Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων–  τα μεγέθη και τις προβλέψεις τόσο της κας Imogen Dillon-Hatcher όσο και του κ. Peter Koster για την έκρηξη της αγοράς εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα και την ανάπτυξη της «περιβαλλοντικής αγοράς» με ετήσιο ρυθμό αύξησης πάνω από 30%.

κ. Paul Simpson

 

3ο Πάνελ

Το τρίτο πάνελ «Το Επίκεντρο της ΕΚΕ: Οι Προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής» συντόνισε ο κ. Peter Michel Heilmann, Πρόεδρος της EuroCharity έχοντας προσκεκλημένους τους κ.κ. Paul Simpson, Chief Operating Officer, Carbon Disclosure Project (CDP), Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Δ.Σ. Ένωσης Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, Σύμβουλο UNEP Finance Initiative (UNEP FI) και Ηλία Αποστολίδη, Σύμβουλο Περιβάλλοντος, ΥΛΗ, Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, UNEP's “Plant for the Planet: Billion Tree Campaign”. Οι συνομιλητές διαπίστωσαν την τοποθέτηση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων σήμερα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα του πρόσφατου συνεδρίου του UNEP στην Αυστραλία, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου σε πρωτοβουλίες για την αναδάσωση και ανασυγκρότηση πληγέντων περιοχών όπως αυτή των Ηνωμένων Εθνών “Plant for the Planet: Billion Tree Campaign”.

 

Βραβεία “CEO & CSR 2007”

Το Συνέδριο κορυφώθηκε με την τελετή απονομής για τα Βραβεία “CEO & CSR 2007”. Oι νικητές των βραβείων προέκυψαν μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αναγνωστών του ηλεκτρονικού περιοδικού «ΧΡΗΜΑ Week», του EuroCharity.org, του CSE International Network, του kerdos.gr, του capital.gr, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών και είναι οι:

1) Ηγέτης CEO / Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΚΕ  

Κωνσταντίνου Δώρος (Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε.), Σάλλας Μιχάλης (Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.), Κομινάκης Σωκράτης (WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε.)

2) Καλύτερος Διευθυντής / Υπεύθυνος ΕΚΕ  

Γεωργιοπούλου Μαριάνα (WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε.), Μάλτη Άννα (COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.), Παπαδημητρίου Παναγιώτης (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών A.E.)

3) Καλύτερη Εισηγμένη Εταιρεία στην ΕΚΕ  

Alpha Bank Α.Ε., Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε., Intracom Holdings A.E.

4) Καλύτερος Απολογισμός ΕΚΕ για το 2006  

Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.

5) Καλύτερο Web site EKE  

http://www.vodafone.gr, http://www.coca-colahbc.com, http://www.cosmote.gr

 

 

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των βασικότερων συμπερασμάτων των παρουσιάσεων και των τοποθετήσεων των ομιλητών από τους κ.κ. Μιχάλη Σπανό, Διευθύνοντα Εταίρο της EuroCharity, Κωνσταντίνο Ουζούνη, Εκδότη του Περιοδικού «ΧΡΗΜΑ» και Χριστίνα Δαμουλιάνου, Δημοσιογράφο στην Εφημερίδα «Η Καθημερινή», ενώ οι διοργανωτές προσκάλεσαν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και εταιρείες να καταθέσουν τις απόψεις τους για την επίτευξη υψηλότερων αποτελεσμάτων το επόμενο έτος.

 

Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι Εταιρείες: Platinum Sponsors: Coca-Cola Τρία Έψιλον, Alapis, Gold Sponsor:  Οργανισμός Tηλεπικοινωνιών της Eλλάδος (ΟΤΕ), Silver Sponsors: ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Bronze Sponsors: Intracom Holdings, ΕΥΔΑΠ, Everest, S&Β Βιοµηχανικά Ορυκτά, Πλαίσιο Computers, Mοτοδυναµική (Yamaha), Audio Visual Entertainment, Info-Quest

Διεθνείς Χορηγοί Επικοινωνίας: CSRwire, The Corporate Responsibility Newswire™, Ethical Corporation, Χορηγοί Επικοινωνίας: ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ Week, ΚΕΡΔΟΣ, adbusiness, EuroCharity, Capital.gr, highlights, go natural

 

----------------- *-----------------

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κωνσταντίνος Ουζούνης

Εκδότης, Περιοδικό «ΧΡΗΜΑ»

Διευθύνων Σύμβουλος, MetaHolding A.E.

Θεσσαλίας 29

174 56 Άλιμος, Αθήνα

Τηλ.: 694 435 8585

Κινητό: 694 435 8585

Fax: 210 995 5230

E-mail: ouzounis.k@metaholding.gr

 

Μιχάλης Σπανός

Διευθύνων Εταίρος, EuroCharity

Ελληνικός Οδηγός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Αν. Μιαούλη 19

173 42 Αθήνα

Τηλ./Fax: 210 996 7152

Κιν.: 693 775 7383

E-mail: michael.spanos@eurocharity.org